Πέμπτη, 14 Μαΐου 2009

Ο νόμος της Ομερτά για το Mall !!

ΔΩΡΟ ΜΙΑ ΥΠΕΡΑΞΙΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ 140 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΑΝΑΔΟΧΟ!
Γράφει ο Ευγένιος Ανδρικόπουλος
Λέξη δεν έχει γραφεί ή μεταδοθεί από τα Μέσα Ενημέρωσης για το σκάνδαλο των σκανδάλων στον αργαλειό του οποίου καταδεικνύεται το πώς εξυφαίνεται η θεσμοθετημένη διαφθορά της διαπλοκής.
Αλλά και το χείριστο.
Πως κατακουρελιάζονται οι θεσμοί αφού με κυβερνητικές ευθύνες οι αποφάσεις του ΣτΕ (συμβουλίου της επικρατείας) δεν εφαρμόστηκαν ποτέ!!
Πρόκειται για το Mall που υπό το πρόσχηµα των Ολυµπιακών Αγώνων χτίστηκε και λειτουργεί ως το µεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης.
Ένα πολεοδοµικό θρίλερ όπου συµπρωταγωνιστούν εταιρείες real estate, κατασκευαστικές και εµπορικές, ο Δήµος Αµαρουσίου, πολιτικοί όλων των κοµµάτων, media. Παράνοµο και αυθαίρετο εξακολουθεί να είναι το εµπορικό κέντρο”.
Το κόλπο grosso
Υπό το πρόσχημα της στέγασης των 1600 δημοσιογράφων στο «Χωριό Τύπου» για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του Αμαρουσίου, συμφωνήθηκαν µεταξύ της Lamda Development, εταιρείας του Οµίλου Λάτση, και του κράτους τα εξής: Η Lamda θα έφτιαχνε (και θα νοίκιαζε στον «Αθήνα 2004») τις κατοικίες, των δημοσιογράφων και σε αντάλλαγµα, το κράτος θα νοµοθετούσε ώστε η Lamda να χτίσει παραπλεύρως ένα κτίριο 75.000 τετραγωνικών, σε γη που δεν της ανήκε (43 στρέµµατα του ΟΕΚ), µε τρόπο που (όπως έκρινε το ΣτΕ) απαγορεύει το Σύνταγµα.
Θα ήταν το µεγαλύτερο εµπορικό κέντρο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη -και το µεγαλύτερο αυθαίρετο µε βούλα σε όλη την Ευρώπη.
Το κόλπο νηπιακό και όμως έπιασε!
Οι πρωταγωνιστές
Από τη µία, ο κ. Λάτσης και η εταιρεία του, Lamda.
Μαζί τους, όλος ο νεοσυντηρητικός θίασος: ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μετά των ηγετών τους Κώστα Σημίτη και Κώστα Καραμανλή και τις φουντωτές τους ουρές.
Παπανδρέου Βάσω, Λαλιώτη Κώστα, Βενιζέλο Ευάγγελο, Παυλόπουλο Προκόπη ή Πάκη, και Παναγιωτόπουλο Πάνο ή κόκκινο Πάνο.
Όλοι αυτοί με νόμους φωτογραφικούς και εντός της ασύλληπτης για το δημόσιο διάρκειας των δύο ετών τριπλασίασαν τον συντελεστή δόμησης έτσι ώστε οι υπεραξίες πολλαπλασιάστηκαν σε απίστευτα μεγέθη.
Και γιατί:
Για ένα έργο το οποίο δεν «πρόκαμε» να χρησιμοποιηθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες αφού δεν είχε αποπερατωθεί!!!
Κι όμως οι «νονοί» του το είχαν βαφτίσει Ολυμπιακό!!!!!
Οι Απέναντι…
Κάτι “γραφικοί” πολίτες (καµιά δεκαριά…) και το δίκιο τους.
Μερικοί δικαστές και το Δίκαιο τους.
Ανάµεσά τους, ξεχωρίζουµε δύο µικρούς ήρωες: τη Σοφία Σακοράφα, τη µόνη Ελληνίδα πολιτικό που με φωνή στεντόρεια αντιστάθηκε.
Και τον ......πολίτη Δορύλαο Κλαπάκη μέλος του ΠΑΣΟΚ που ξεκίνησε τη δικαστική µάχη αναγκάζοντας τη Lamda σε δικαστικές ήττες.
Αλλά φυσικά, το Mall χτίστηκε και εδώ και πάνω από 3 χρόνια, συνεχίζει να λειτουργεί.2001: Εν αρχή ο δήμαρχος!!!
Ο «διορατικός» κ. Τζανίκος που εναντίον στην συνέχεια ασκήθηκε αυτεπάγγελτη δίωξη για κακούργημα η οποία, τι πρωτότυπο, τέθηκε στο αρχείο!!!
Ο Δήμαρχος ο οποίος από το 2000 άρχισε να αγοράζει στρέμματα περιμετρικά του Ολυμπιακού Σταδίου δίχως προσέξτε στον Αθήνα 2004 να υπάρχει φάκελος Μαρούσι!!! Μόλις ολοκληρώνονται οι εξαγορές της γης τον Μάρτιο του 2001 ο Δήμος ω του θαύματος υπογράφει μνημόνιο συνεργασίας με τον Αθήνα 2004 για το οποίο ο Δήμος από κοινού με την Ολλανδική εταιρία MDC παρουσιάζουν σε χρόνο ρεκόρ τονΟκτώβριο του ίδιου έτους, σχέδιο όχι για την ανέγερση χωριού Τύπου ως εκ του μνημονίου όφειλαν, αλλά αντ’ αυτού σχέδιο ανέγερσης του σημερινού υπερτοπικού εμπορικού κέντρου Mall..
Όλ’ αυτά αφού προηγουμένως είχαν με το αζημίωτο παραχωρηθεί στον οργανισμό οι εκτάσεις που ο Δήμος είχε αγοράσει.
Ένα μικρό προβληματάκι που ενδιαμέσως τέθηκε ξεπεράστηκε και αυτό με ταχύτητες φωτός. Πρόκειται για το πρώτο καραμπινάτο σκάνδαλο της υπόθεσης και αφορούσε τα 43 στρέμματα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας τα οποία συμφωνήθηκε να παραχωρηθούν παραχρήμα υπό την προϋπόθεση πως εκτός της αποζημίωσης ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας θα λάβαινε ως αντιπαροχή και χώρους για μετεγκατάσταση των γραφείων του.
Κάτι που φυσικά δεν συνέβη ποτέ.
2002: Η ώρα του ΛάτσηΛάτσης ακόµα δεν υπάρχει στον ορίζοντα.
Αλλά το Δεκέµβριο του 2001, κυκλοφορεί η φήµη ότι «Έλληνας επιχειρηµατίας ενδιαφέρεται για το έργο».
Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες: Οι Ολλανδοί ανησυχούν, σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα, «ο πρέσβης τους επισκέπτεται κυβερνητικά γραφεία», και τελικά ο ίδιος ο Ολλανδός πρωθυπουργός εκφράζει δηµοσίως τη δυσφορία του προς τον κ. Σηµίτη για τους χειρισµούς της ελληνικής κυβέρνησης.
Αλλά ο «αδιάφθορος» Σηµίτης είναι αµετακίνητος.
Και ως από θεία επιφοίτηση ο Δήμος Αμαρουσίου εγκαταλείπει τους Ολλανδούς και προκηρύσσει νέο διαγωνισμό για την εξαγορά του 95% της Δηµοτικής Επιχείρησης (ΔΗΜΕΠΑ, στην οποία έχουν περιέλθει τα στρέµµατα όπου θα χτιζόταν το «Χωριό Τύπου»). Ο αιφνιδιαστικός και με ασφυκτικές προθεσμίες διαγωνισμός προκηρύσσεται στις 8.2.2002 και µόλις ένα µήνα αργότερα, στις 8.3, ανοίγουν οι προσφορές.
Λίγες µέρες αργότερα, γίνεται γνωστό ότι η lamda (συμφερόντων ομίλου Λάτση) έχει κάνει την καλύτερη προσφορά: 129 εκατ. ευρώ, αρκετά πάνω από τον δεύτερο.
2002: Το δώρο της Βάσως
Κατά την λογική του τρώγοντας έρχεται η όρεξη, η lamda επισημαίνει δια του πάντοτε φιλόξενου τύπου στα κελεύσματα Λάτση πως οι συγκεκριμένες εκτάσεις δεν διαθέτουν τον απαραίτητο συντελεστή δόμησης για να τείνει πάραυτα η κ. Βάσω Παπανδρέου ευήκοον ους. Στο άψε σβήσε έρχεται στην βουλή τροπολογία της, υπό τον παραπλανητικό τίτλο «υδατορέματα» εντός του οποίου ο συντελεστής και για τα 43 στρέμματα του εμπορικού κέντρου εκτοξεύεται από το 1 στο 2 !!!.
Και σαν να μην επαρκούσε αυτό με διάφορα άλλα εφευρήματα από τα 23000 στρέμματα του νόμου Λαλιώτη αγγίζει το ιλιγγιώδες μέγεθος των 85000 στρεμμάτων!!!!
Η Βουλή
Μέλη της αντιπολίτευσης διαπιστώνοντας την σύμπτωση μεταξύ της κύρωσης του διαγωνισμού στην lamda και της τροπολογίας που κατατέθηκε στα.. υδατορέματα σχολιάζουν: «Ενώ ο διαγωνισµός είναι σε εξέλιξη, δηµιουργείτε υπεραξίες δισ. και σκάνδαλο που σε άλλες εποχές µια κυβέρνηση µε ευαισθησία θα είχε παραιτηθεί.
Όλα γίνονται εκ του πονηρού και καλύπτουν σκανδαλώδη συµφέροντα».
Κώστας Μητσοτάκης.
Για να επέμβει η πρόεδρος του Αθήνα 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου και να επισημάνει την επιβεβλημένη «αλλαγή του σ.δ. για την κατασκευή του του Χωριού Τύπου» παραλείποντας ωστόσο ότι πλέον κανείς δεν συζητούσε για χωριό Τύπου αλλά για εμπορικό κέντρο. Ταυτόχρονα η Σοφία Σακοράφα κάνει έκκληση στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να µην ψηφίσουν την τροπολογία, την οποία χαρακτηρίζει «έγκληµα», µιλώντας για «υλοποίηση σχεδιασµών πέρα από κάθε νοµιµότητα, που µοναδικό σκοπό έχουν τη δηµιουργία κερδών» ενώ σύσσωμη η βουλή εξερράγη και αντιδρά.
Δια στόματος του..αντεξουσιαστή κ. Γιώργου Αλογοσκούφη δηλώνει πως θα δημιουργηθούν υπεραξίες που θα προσποριστεί παρανόμως ο ιδιώτης.
Η βουλή κατάληξε δεν μπορεί να μετατρέπεται σε πλυντήριο συμφερόντων!»
Κατόπιν της επαναστατικής αυτής γυμναστικής η διάταξη εγκρίνεται και με την σύμπραξη των βουλευτών της ΝΔ μηδέ εξαιρουμένων των κ. Μητσοτάκη και Αλογοσκούφη.!!
Η ώρα του τρελλού!
Ένας Μαρουσιώτης ουτοπιστής όμως οπλίζει και τους πυροβολεί.
Πρόκειται για το μέλος του ΠΑΣΟΚ αρχιτέκτονα Δορύλαο Κλαπάκη.
Προσφεύγει στην δικαιοσύνη η οποία προς τιμήν της δικαιώνει τον αγώνα του.
Αρχικά, ασφαλιστικά µέτρα που γίνονται δεκτά (04.06.2002) και διακόπτουν το έργο της Lamda.
Και τελικά, ένα χρόνο αργότερα (09.04.2003), η απόφαση 1528/2003 του Συµβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που είναι καταπέλτης: Η κατασκευή του έργου -λέει- παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγµατος και επιβαρύνει ανεπανόρθωτα το οικιστικό περιβάλλον.
Η Ολοµέλεια ακυρώνει οµοφώνως τις σχετικές αποφάσεις υπουργών και κρίνει αντισυνταγµατικό το νόµο Λαλιώτη.
Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας διατάζει να σταµατήσει το έργο.
Και ενώ το ΣτΕ έχει αποφασίσει από το Φεβρουάριο (αλλά η απόφασή του δεν έχει δηµοσιοποιηθεί), η Lamda φανερώνει τις προθέσεις της.
Στον τύπο γράφεται πως το έργο «µε ταχύτατους ρυθµούς υλοποιείται», και «το εργοτάξιο δουλεύει σε διπλή βάρδια».
Ας λέει ότι θέλει το ανώτατο δικαστήριο..
Όλα συνέχισαν σαν να µην υπήρχε η απόφαση του.
Λέει ο δηµοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου στο βιβλίο του η πόλη των Αγώνων.
«Στο διάστηµα ενός µήνα, ο Δ. Κλαπάκης γράφει πέντε φορές στον διοικητή του Αστυνοµικού Τµήµατος Αµαρουσίου Χρήστο Σαπουνά και δύο φορές προς τους προϊσταµένους του, ζητώντας τους να εφαρµόσουν το νόµο».
Παρά τα αιτήµατα των κατοίκων αλλά και την παραγγελία της Εισαγγελίας, το τοπικό αστυνοµικό τµήµα επικαλείται «οδηγία» υπηρεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ να µη σταµατήσουν.
Τα ΜΜΕ -ακόµα κι αυτά που είχαν αναφερθεί στην απόφαση- σιωπούν.
Στο κρίσιµο µάλιστα διάστηµα µετά την απόφαση του ΣτΕ και πριν το νέο νόµο Βενιζέλου, στις 16.12.2003, σκοτώνεται σε εργατικό ατύχηµα στο εργοτάξιο ο Αλβανός εργάτης Νταλίπ Ντόκα..
2003: Το πραξικόπημα κατά του ΣτΕ
Όταν είχε γίνει γνωστή η απόφαση του ΣτΕ, ο...(συνταγµατολόγος) Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε πως «θα συμμορφωθούμε».
Αλλά λίγους µήνες αργότερα, θα είναι αυτός που θα υφάνει τον νόµο 3207/2003 περί «Ολυµπιακής Προετοιµασίας», στην βάση του οποίου θα νομιμοποιηθεί το αυθαίρετο.
Πως; Ελίσσεται μειώνοντας τον σ.δ. από 2,0 σε 1,9 (!) και ταυτόχρονα επεκτείνει τη χρήση γραφείων και σε άλλο οικοδοµικό τετράγωνο.
Συνολικά επιτρέπει το χτίσιµο 121.000 τ.µ. στο «Χωριό» (Mall + κατοικίες + γραφεία)!
Ο νοµοθέτης (sic) Βενιζέλος παίρνει αυτή τη φορά τα µέτρα του: ο νόµος έχει το χαρακτήρα οικοδοµικής άδειας και έτσι δεν χρειάζονται υπουργικές αποφάσεις για την εφαρµογή του. «Αυτό έγινε» εξηγεί ο Δ. Κλαπάκης, «ώστε οι πολίτες να µην έχουν πού να προσφύγουν, αφού υπουργική απόφαση δεν υπήρχε και προσφυγή κατά νόµου δεν µπορεί να γίνει…».
H και το η με κεφαλαία νομική πατέντα για την προστασία των εχόντων και κατεχόντων.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της περιπέτειας, ο Δορύλαος Κλαπάκης (που ανήκει στο ΠΑΣΟΚ) θα στείλει επιστολές στον πρωθυπουργό Κώστα Σηµίτη.
Σε µία απ’ αυτές, γράφει: «Επανειληµµένως έχετε προτρέψει τους πολίτες να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για µη νόµιµες ενέργειες µελών της κυβέρνησης.
Τώρα, πιστός στα λόγια σας, θα πρέπει να δώσετε εντολή για εφαρµογή της δικαστικής απόφασης από τους υπεύθυνους υπουργούς, εκτός αν οι δικαστικές αποφάσεις εφαρµόζονται επιλεκτικά. [...]
Περιμένοντας να πράξετε αμέσως τα δέοντα και να σταματήσει αμέσως αυτό το μη νόμιμο έργο».
Το έργο ωστόσο δεν θα σταματήσει ποτέ.
Λόγοι εθνικού συμφέροντος το απαιτούν.
Αλλά τελικά στους Ολυμπιακούς της Αθήνας τον Αύγουστο του 2004, το μεν Mall, υπό ανέγερση ακόμα, καλύφθηκε µε πανέλα ώστε να µη φαίνεται το εργοτάξιο (η τρύπα, όπως έλεγαν οι Μαρουσιώτες), και φυσικά ούτε κατά διάνοια εξυπηρέτησε «ολυµπιακές χρήσεις». Το δε Ολυμπιακό Χωριό Τύπου (για χάρη του οποίου έγιναν όλα αυτά) αντί για 5.000 δημοσιογράφους που επρόκειτο να φιλοξενήσει, θα φιλοξενήσει… πόσους; 1600!!!!
Η ΝΔ και τ’ Αστέρια της
Λίγο νωρίτερα, το Μάρτιο του 2004, η ΝΔ γίνεται κυβέρνηση µε σηµαία τον πόλεµο κατά της διαπλοκής.
Ο Καραµανλής κατονοµάζει τους περίφηµους νταβατζήδες, αλλά σ’ αυτούς δεν συγκαταλέγεται ο Σπύρος Λάτσης.
Η ΝΔ νοµοθετεί το βασικό µέτοχο κατά επιχειρηµατιών όπως ο Μπόµπολας και ο Κόκκαλης, αλλά για το Μall τσιµουδιά!
Και όµως, ένα χρόνο νωρίτερα (04.02.2003) ο Κώστας Καραµανλής δεν µάσαγε τα λόγια του από το βήµα της Βουλής: «Ολυµπιακό Χωριό Τύπου: Περίπτωση αλλαγής όρων διαγωνισµού µετά το άνοιγµα των προσφορών. [...]
Δόθηκε δώρο µια υπεραξία της τάξεως των 145 δισεκατοµµυρίων περίπου στον ανάδοχο του έργου στο Μαρούσι.
Το θυµάστε;»
Ο ίδιος πάντως το ξέχασε, γιατί η κυβέρνησή του συνέχισε όπως οι προηγούµενοι.
Ίσως ρόλο να παίζει και η προαναγγελθείσα συνάντηση του πρωθυπουργού µε τον Σπύρο Λάτση µε θέµα ακριβώς το Mall, σύµφωνα µε την εφηµερίδα «Πρώτο Θέµα», την άνοιξη του 2005.
«Ο Λάτσης δεν ζητά, απαιτεί» γράφει η εφηµερίδα.
Επί των ηµερών ΝΔ, το έργο ολοκληρώνεται και λειτουργεί.
Μετά τους µάγους του συντελεστή δόµησης Λαλιώτη, Βασούλα, Βενιζέλο, οι µαθητευόµενοι µάγοι της ΝΔ: ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, που, ενώ είναι ο εποπτεύων του ΟΕΚ, αφήνει το σκάνδαλο να συνεχίζεται.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος, που φτιάχνει τον νόµο 3392/2005, µε τον οποίο ο εποπτεύων υπουργός του ΟΕΚ (ο… Παναγιωτόπουλος) παραχωρεί την έκταση στη Lamda.Το Mall εγκαινιάζεται στις 25.11.2005.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Δηµήτρης Σιούφας κόβει την κορδέλα.
Είναι ο ίδιος που παλιότερα τηλεφωνούσε σε συµβούλους του Μαρουσιού να τους συγχαρεί για την αντίστασή τους.
Tώρα αποκαλεί το έργο «κούκλα», αγνοώντας προφανώς πως πολλά από τα καταστήµατα του Mall λειτουργούν χωρίς άδειαΚι αν κατόπιν αυτών αντιδράτε με την αντιστροφή του πεπτικού σας συστήματοςδεν πράττετε σωστά..
Επειδή τους ίδιους θα κληθούμε να ψηφίσουμε στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.
Αυτοί είμαστε, αυτοί μας αξίζουν..
Τα στοιχεία προκύπτουν:Από την έκδοση Γαλέρα,
από τα πρακτικά της βουλής,
από τις αποφάσεις του ΣτΕ και από το βιβλίου του Τάσου Τέλογλου η πόλη των Αγώνων.
Ευγένιος Ανδρικόπουλος
eandrik@otenet.gr.

1 σχόλιο:

ΦΡΕΣΚΟ ΠΡΑΜΑ είπε...

ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΡΑΤΣΑ