Επειδή δεν υπάρχει χρόνος για ν' απαντήσω ατομικά σε κάθε σχολιαστή, και ζητώ συγνώμη γι' αυτό, παραθέτω την απάντηση που ανάρτησα στο blog : http://megali-ellas.blogspot.com/2009/08/blog-post_9821.html
Αγαπητέ φίλε..
Θα προσπαθήσω να σχολιάσω μερικές σκέψεις σου, παραθέτοντάς τες μέσα σε εισαγωγικά.

Re1: «Η Επωνυμία όμως δεν είναι ούτε συνώνυμο της "ποιότητας" ή της αξιοπιστίας. Δεν έχει σημασία ποιος λέει τι αλλά το τι λέει και εκφράζει όπως και η σοβαρότητα του λόγου του»

Συμφωνώ μαζί σου σε αυτό. Όμως η επωνυμία είναι συνώνυμο της υπευθυνότητας. Γράφω αυτό ή το άλλο και αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες αυτού που λέω. Είμαι έτοιμος/η ν’ αντιμετωπίσω και τις όποιες συνέπειες αυτών που γράφω. Εξάλλου ο αναγνώστης επηρεάζεται αρνητικά από την ανωνυμία ενός κειμένου και δεν του δίνει τη δέουσα σημασία.

Re2: «Παράλληλα εάν εγώ πω ή γράψω κάτι που "σηκώνει" μηνύσεως ή εισαγγελικής παρέμβασης, υπάρχει η ηλεκτρονική διεύθυνση (I.P address) και θα με βρει ανά πάσα ώρα και στιγμή...»

Ακριβώς! Τότε ποιον φοβάται αυτός που κρύβεται; Μήπως δεν φοβάται την εξουσία αλλά κάποιους άλλους; Μήπως ντρέπεται κάποιους; Μήπως τον βολεύει η ανωνυμία όταν θέλει να επιτεθεί σε άλλους στη μπλογκόσφαιρα ή στα ηλεκτρονικά forums με απρεπή τρόπο; Ο καθένας μπορεί να βρει την απάντηση μέσα του.

Re3: «Όλοι μας φακελωνόμαστε με τον έναν η τον άλλο τρόπο εξάλλου και είναι προφανές αυτό...»

Τότε προς τι το κρυφτούλι της ανωνυμίας; Απλά για να υπονομεύουμε το γραπτό μας και την αξιοπιστία της μπλογκόσφαιρας; Απλά για να μας θεωρούν γραφικούς, δειλούς και ευθυνόφοβους; Όποιος γράφει για να επηρεάσει θετικά πρόσωπα, συμπεριφορές και καταστάσεις, δεν θα τόθελε αυτό.

Re4: «Η καρδιά του ζητήματος που θίγεται έγκειται στον αριθμό των Blogs που αυτό από μόνο του εκφυλίζει την "ποιότητα" αυτού του μέσου... Ήδη υπάρχουν 100αδες- χιλιάδες blogs στην Ελλάδα τα οποία μοιράζονται την "Πίτα" των αναγνωστών του διαδικτύου και καθημερινά δημιουργούνται καινούργια...Πλέον και η "Κουτσή Μαρία" που λέει ο λόγος μπορεί να κάνει blog... Αυτό δεν το θεωρώ σωστό, η πως φέρνει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα...Μόνο χάος και αναρχία φέρνει ...»

Συμφωνώ απόλυτα! Αυτή όμως είναι η παρενέργεια της ανωνυμίας, και κατά την ταπεινή μου άποψη αυτός ήταν ο στόχος εκείνων που την καθιέρωσαν στο Διαδίκτυο. Αυτούς συμφέρει η αναρχία και το χάος ώστε να χάνονται μέσα σ’ αυτό οι υγιείς φωνές που δεν τους συμφέρει ν’ ακούγονται. Εάν όμως ήταν υποχρεωτική η επωνυμία με την κατάθεση όλων των στοιχείων της ταυτότητας του κάθε blogger, τότε ο αριθμός τους θα μειωνόταν σημαντικά και δεν θα καίγονταν και τα χλωρά μέσα στα ξερά, όπως γίνεται τώρα.

Re5: «Δεν θα αλλάξουν κάτι στα blogs... Απλά για να ξεσπάμε είναι και για να αναδειχθούν ενδεχομένως τα επόμενα "μισθωμένα" όργανα του συστήματος.»

Εγώ, και θέλω να ελπίζω αρκετοί άλλοι, δεν γράφω για να ξεσπάω. Γράφω διότι θέλω να βάλω ένα μικρό λιθαράκι στην αναστήλωση του καταρρέοντος ελληνικού οικοδομήματος. Γράφω επειδή πιστεύω πως είναι χρέος μου να παρέμβω. Γράφω επειδή πιστεύω ότι λέω κάτι χρήσιμο. Γράφω επειδή αν δε γράψω θα είμαι συνένοχη της αθλιότητας που βλέπω γύρω μου. Ίσως ακούγομαι γραφική και αιθεροβάμων, αλλά αυτή είναι η αλήθεια.

Το αν κάποιοι bloggers ίσως αναδειχτούν στα επόμενα μισθωμένα όργανα, δικαίωμά τους. Πήγαιναν γυρεύοντας. Εμένα πάντως, στα εικοσιπέντε χρόνια που γράφω, δε με πλησίασε κανένας πολιτικός ή MME ούτε σε απόσταση χιλιομέτρου, ούτε καν εμμέσως, για να με μισθώσει. Και βέβαια δεν υπάρχει έστω η ελάχιστη πιθανότητα να με πλησιάσει τώρα. Γνωρίζουν οι φύλακες ποιες πόρτες χτυπάνε…
(...)
ΜΑΡΙΑ ΣΕΦΕΡΟΥ
21 Αύγουστος 2009 12:05 πμ