Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου 2009

Ο Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ 1 ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΒΑΣΙΛΗ ΣΚΟΥΡΗ ΤΗΝ 01/09/2009


Δημοσιογράφος: Πως κρίνετε την παραίτηση του Γ. Μανώλη;

Γ. Καρατζαφέρης: Ήθελε να προλάβει την διάλυση της βουλής. Είναι σε ένα ρόλο Ιφιγένειας, αλλά αυτό που δεν έχει καταλάβει ο πανέξυπνος κ. Μανώλης είναι ότι στην ΝΔ δεν υπάρχει Αγαμέμνων.

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ο κ. Μανώλης από τον κ. Καραμανλή, ως αφορμή, για να πάει σε πρόωρες εκλογές;

Γ. Καρατζαφέρης: Δεν το έχει ανάγκη. Είναι τόσο χάλια τα πράγματα, που θα πήγαινε σε εκλογές ούτως ή άλλως. Σε εκλογές, όχι επιθυμητές αλλά αναγκαίες.

Δημοσιογράφος: Θα τον θέλατε τον κ. Μανώλη στον ΛΑ.Ο.Σ τώρα που παραιτήθηκε;

Γ. Καρατζαφέρης: Δεν έχω κάνει καμία κουβέντα μαζί του και ούτε έχω πίεση να κάνω οποιασδήποτε κουβέντα μαζί του και νομίζω ότι στους σχεδιασμούς του είναι να ξαναπολιτευτεί.

Δημοσιογράφος: Διαβάζω ότι στόχος της ΝΔ στις προσεχείς εκλογές θα είναι ο ΛΑ.Ο.Σ.

Γ. Καρατζαφέρης: Αυτό είναι πολύ ευχάριστο για μας, γιατί μετά από πολλούς αγώνες, κατάλαβε η ΝΔ, ότι είμαστε ένα ισότιμο και ομόλογο με αυτήν κόμμα και θέλει να πάρει από εμάς κόσμο.

Δημοσιογράφος: Σας φοβίζει αυτό;

Γ. Καρατζαφέρης: Γιατί να με φοβίζει; Η ΝΔ είναι στα χειρότερα της, Πάσχει από μια σηψαιμία έντονη, ο κόσμος είναι απογοητευμένος και γιατί να πάει με αυτόν που τον απογοήτευσε; Θα πάει με αυτόν που τον γεμίζει αισιοδοξία και ελπίδα, γιατί σε μας ο κόσμος πιστώνει δυναμική. Στον κ. Καραμανλή τι πιστώνει;

Δημοσιογράφος: Κάνετε συζητήσεις με στελέχη της ΝΔ;

Γ. Καρατζαφέρης: Κάνουμε συζητήσεις με πρώην βουλευτές, αλλά δεν έχουμε καμία όρεξη να μεταφέρουμε τους ιούς της ΝΔ στο ΛΑ.Ο.Σ. Και για αυτό τον λόγο θα περάσουνε πολλοί λίγοι άνθρωποι. Συζητάμε γενικά με διάφορα πολιτικά στελέχη όχι απαραίτητα της ΝΔ, με ανθρώπους αξιόλογους, οι οποίοι έχουν κάνει μια σαφή παρουσία στα κοινωνικά δρώμενα.

Δημοσιογράφος: Η αλήθεια είναι, ότι όταν λέγατε ότι συζητούσατε με στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν σας πίστευαν και έχετε διευθυντή στην κοινοβουλευτική σας ομάδα, τον κ. Χρυσανθακόπουλο, τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.

Γ. Καρατζαφέρης: Μπορεί σε λίγο καιρό να δείτε και πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ.

Δημοσιογράφος: Θα μας πείτε όνομα; Είναι από εδώ, από τον Πειραιά ή από την Θεσσαλονίκη;

Γ. Καρατζαφέρης: Δεν νομίζω ότι πρέπει να κάνω συζήτηση επί αυτών των θεμάτων, μέχρι να καταλήξουμε ότι ήρθε η ώρα των ανακοινώσεων.

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι η κα Ντόρα Μπακογιάννη, όντως σπρώχνει τον Πρωθυπουργό στην ήττα, γιατί διεκδικεί την καρέκλα;

Γ. Καρατζαφέρης: Αυτό λέει ο κ. Λιάπης, που είναι πρώτος ξάδερφος του Πρωθυπουργού και ο πιο στενός του άνθρωπος. Έτσι λένε οι κοντινοί Καραμανλικοί Βουλευτές, όπως ο κ. Μανώλης. Το λένε τόσοι πολλοί που ακόμα μια δική μου ομολογία, δεν θα προσέθετε τίποτα.

Δημοσιογράφος: Και δεν το καταλαβαίνει ο κ. Καραμανλής; Γιατί αυτή τη στιγμή εμφανίζεται σαν άβουλος.

Γ. Καρατζαφέρης: Νομίζω ότι ο κ. Καραμανλής εδώ και πάρα πολύ καιρό δεν είναι σε θέση να καταλάβει.

Δημοσιογράφος: Γιατί το λέτε αυτό;

Γ. Καρατζαφέρης: Αυτή την εντύπωση μου έδωσε το Φεβρουάριο, ότι κάπως τα προβλήματα τον έχουν γείρει. Ξέρετε υπάρχουν άνθρωποι, που αντέχουν να σηκώσουν 200 κιλά, όπως είναι ο Πύρος και υπάρχουν και άνθρωποι που δεν μπορούν να σηκώσουν ούτε 10. Προφανώς ο κ. Καραμανλής άντεχε μια συγκεκριμένη πίεση, ήταν μεγαλύτερη η πίεση, δεν άντεξε. Ανθρώπινο είναι αυτό συμβαίνει σε πάρα πολλούς ανθρώπους.

Δημοσιογράφος: Λέτε λοιπόν, αν κατάλαβα καλά, με πολιτικούς όρους, ότι είναι παραιτημένος ο κ. Καραμανλής.

Γ. Καρατζαφέρης: Είναι παραιτημένος, είναι μπαϊλντισμένος, θέλει να φύγει, ομολογείται πλέον και από τους στενούς τους συνεργάτες. Σου λέει, αμάν, να ξεφύγω απ΄ το πρόβλημα.

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε δηλαδή ότι τώρα πια δεν διεκδικεί τίποτα, παρά μόνο οδό διαφυγής από την εξουσία;

Γ. Καρατζαφέρης: Όταν σου δίνει εντολή ο Ελληνικός λαός για τέσσερα χρόνια και εσύ στα δύο λες, φεύγω, κουράστηκα, τα παρατάω. Ομολογία δεν είναι; Δεν αντέχει. Πέφτει ο άνθρωπος, δεν είναι κακό. Ένας άνθρωπος που πέφτει, τι διεκδικεί; Να ξανανέβει;

Δημοσιογράφος: Ο κ. Σούρλας, που είχαμε πριν λίγο εδώ, μας είπε ότι αν φύγει ο κ. Καραμανλής, είναι ανοιχτό και το ενδεχόμενο διάσπασης της ΝΔ.

Γ. Καρατζαφέρης: Δεν είναι καλό να διασπώνται τα κόμματα. Δεν είμαι υπέρ της διάσπασης και όποιος το εύχεται, νομίζω πως είναι κακόβουλος και δεν έχει ενόραση πολιτική. Δεν είναι καλό. Εγώ πιστεύω ότι η ΝΔ, μπορεί να πάρει το μάθημά της και μετά από κάποια περίοδο να διεκδικήσει την εξουσία.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει ηγέτης αδιαμφισβήτητος που μπορεί να ενώσει τη ΝΔ, μετά τον κ. Καραμανλή;

Γ. Καρατζαφέρης: Κοιτάξτε, το 1ο Νεκροταφείο είναι γεμάτο αναντικατάστατους.

Δημοσιογράφος: Κοιτάξτε, το λέω, επειδή τα κουκιά είναι περίπου μετρημένα. Σαμαράς, Αβραμόπουλος, Μπακογιάννη και Σουφλιάς για μεταβατικός.

Γ. Καρατζαφέρης: Όταν μετράγανε τα κουκιά άλλοι, ο πατέρας σας και ο πατέρας μου το 1955, βάζανε Κανελλόπουλο, Στεφανόπουλο, δεν βάζανε Καραμανλή. Και προέκυψε Καραμανλής.

Δημοσιογράφος: Εννοείτε ότι μπορεί να υπάρξει κάποιος νεώτερος.

Γ. Καρατζαφέρης: Το ΄55 όταν πέθανε ο Παπάγος, δεν υπήρχε καμιά ελπίδα, για κανέναν άλλον, εκτός από τους δυο αυτούς πρωταγωνιστές και προέκυψε ο κ. Καραμανλής από το πουθενά.

Δημοσιογράφος: Ο κ. Σουφλιάς επίσης κατηγορείται ότι παίζει ένα παιχνίδι για μια δική του προσωπική στρατηγική για ένα διακομματικό ρόλο...

Γ. Καρατζαφέρης: Ο κ. Σουφλιάς κουβαλάει μέσα του την ήττα του ΄97. Αυτή η ήττα γεννάει συναισθήματα, βιώματα και άλλα διάφορα. Νομίζω ότι τώρα ζει τη δική του μέρα μετά την ήττα του ΄97.

Δημοσιογράφος: Μπορεί να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Γ. Καρατζαφέρης: Ο κ. Σουφλιάς είναι ένας από τους πολλούς, αλλά το θέμα είναι, ότι για να είσαι Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χρειάζονται και κάποια standards,που νομίζω ότι εάν τα δούμε σοβαρά και σε βάθος, τα καλύπτουν λίγοι. Όμως δεν παύει να είναι μια υποψηφιότητα, όπως του κ. Καραμανλή που πιστεύω ότι είναι πιθανότερη, ο οποίος θα χάσει τις εκλογές και θα αποσυρθεί...

Δημοσιογράφος: Και θα τον προτείνει ο κ. Παπανδρέου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Γ. Καρατζαφέρης: Θα τον προτείνει η κυβέρνηση Παπανδρέου - Μπακογιάννη, γιατί θα κάνουν συγκυβέρνηση αυτοί οι δύο. Και θα κάνουν συγκυβέρνηση γιατί το επιθυμεί ο Αμερικάνος, για να τακτοποιήσει τα του Αιγαίου και των Σκοπίων, το επιθυμούν διακαώς οι Βρυξέλλες, για να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα αυστηρής λιτότητας που δεν μπορεί μονομερώς να το εφαρμόσει κανείς από τους δύο και έτσι πολύ βολικά έρχεται και στα τρία τζάκια. Αυτή την αίσθηση έχω...μπορεί να διαψευστώ, αλλά εκεί μάλλον οδηγούνται τα πράγματα.

Δημοσιογράφος: Είχατε πει ότι βλέπετε και έναν πρώην Πρωθυπουργό για τη θέση...

Γ. Καρατζαφέρης: Εγώ βάζω προϋποθέσεις... Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε μια στιγμή δύσκολη για το Έθνος - γιατί κανείς δεν αμφιβάλλει ότι το 2010 είναι δυσκολότερο από το 2005 ή ακόμα και το 2000 - πρέπει να είναι έμπειρος, να είναι πρώην Πρωθυπουργός, Πρόεδρος Βουλής...να ξέρει πέντε πράγματα. Εκεί εστιάζω. Τώρα, αν αυτοί είναι μετρημένοι στα δάχτυλα, τι να κάνουμε...

Δημοσιογράφος:... ο κ. Σημίτης δηλαδή;...

Γ. Καρατζαφέρης: Μπορεί ο κ. Σημίτης.., μπορεί ο κ. Κακλαμάνης..., μπορεί ο κ. Σιούφας ...δεν ξέρω. Να έχουν μια εμπειρία. Έχω ανάγκη - όταν οι επερχόμενοι Πρωθυπουργοί δεν είναι αυτόφωτοι αλλά ετερόφωτοι εκ του γένους τους - χρειάζεται κάποιος να είναι αυτόφωτος για να κρατάει λίγο τα μπόσικα. Αυτό λέω...

Δημοσιογράφος: Γιατί οι «Καραμανλικοί» αντιδρούν σε πρόωρες εκλογές;

Γ. Καρατζαφέρης: Γιατί από τους 151 βουλευτές θα μείνουν 50. Θα βγάλει καμιά 90αριά η ΝΔ, οι 40 συνήθως θα είναι καινούργιοι... όταν λοιπόν 1 στους 3 θα χάσει, γιατί να θέλουν εκλογές;

Δημοσιογράφος: Αλέκος Αλαβάνος ή Αλέξης Τσίπρας, ποιόν θα θέλατε στη Βουλή ως αντίπαλό σας;

Γ. Καρατζαφέρης: Έχω την εντύπωση, ότι τώρα πλέον τα πράγματα οδεύουν σε 3η λύση. Δεν ξέρω ποια θα είναι η 3η λύση ...ο Κουβέλης, ο Λαφαζάνης ...θα τα βρουν εκεί στην Αριστερά. Από τότε που συστήθηκε αυτό το κόμμα τσακώνονται, τα βρίσκουν μετά... Ούτε αυτοί νομίζω ότι είναι περιττοί στο πολιτικό παιχνίδι.

Δημοσιογράφος: Ισχύει το ότι δεν θα στηρίξετε τον κ. Νικήτα Κακλαμάνη για Δήμαρχο;

Γ. Καρατζαφέρης: Δεν με ικανοποιεί ο κ. Κακλαμάνης ως Δήμαρχος. Περίμενα περισσότερα πράγματα. Πίστευα ότι θα μπορούσε να αναδειχθεί σε ένα δεύτερο Αντώνη Τρίτση. Δεν ξέρω ποιες συγκυρίες ή αγκυλώσεις δεν επιβεβαίωσαν αυτή την επιθυμία.

Δημοσιογράφος: Στην Θεσσαλονίκη, Ψωμιάδης;

Γ. Καρατζαφέρης: Δεν νομίζω ότι ο κ. Ψωμιάδης θα κατέβει για Δήμαρχος. Θα πάει για Νομάρχης.

Δημοσιογράφος: Στον Πειραιά έχετε κάποια άποψη;

Γ. Καρατζαφέρης: Στον Πειραιά ο κ. Φασούλας βάζει τρίποντο. Όποιος μπορεί να το παρακολουθήσει αυτό θα έχει και την ανάλογη τοποθέτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: