Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2009

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ

Στην εισαγωγή της τοποθέτησής του προς δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. επεσήμανε ότι, ενώ βρισκόμαστε ήδη στο μέσο της προεκλογικής περιόδου, καμία αναφορά δεν έχει γίνει από τους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων σε σχέση με τα εθνικά θέματα, αλλά και σε σχέση με όσα αφορούν την κοινωνική ηρεμία στην καθημερινότητά μας.

Αναφορικά με το debate, ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει, αν δεν αλλάξουν οι όροι και οι κανόνες που είναι «κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα των δύο "μεγάλων" που θέλουν να μονοπωλούν την εξουσία». Αν όμως «δεν μπορούν να κολυμπούν στα βαθιά, ας πάρουν μια σαμπρέλα, σαν κι αυτή της γνωστής διαφήμισης!». Κατά τον αρχηγό του ΛΑ.Ο.Σ., η διαδικασία που επελέγη στρέφεται κατά της ελευθεροτυπίας και της ενημέρωσης, υποβαθμίζει το ρόλο του δημοσιογράφου, αλλά και περιορίζει τους υπόλοιπους αρχηγούς σε ρόλο κομπάρσου, κάτι που «δεν δέχομαι».

Σε ένα επόμενο στάδιο, ο αρχηγός του ΛΑ.Ο.Σ. παρατήρησε ότι με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου εξαφανίστηκαν από τη δημόσια συζήτηση τα σκάνδαλα της Siemens, του Βατοπεδίου κλπ, ωστόσο «ο ελληνικός λαός απαιτεί να μάθει την αλήθεια». Στο σημείο αυτό ο κ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε και στις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της Δικαιοσύνης σημειώνοντας ότι ο κ. Ζαγοριανός δεν προσπάθησε για την αποκάλυψη της αλήθειας, αλλά για τη συγκάλυψή της. Για το λόγο αυτό χαρακτήρισε τον κ. Ζαγοριανό «υποκατάστατο του κ. Σανιδά».

Σε σχέση με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων της ΝΔ, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. τόνισε ότι ο ηγέτης πρέπει να είναι επιεικής με τους ασθενέστερους και σκληρός με τους ισχυρούς. Αντ’ αυτού όμως, ο κ. Καραμανλής όμως εξάντλησε την αυστηρότητά του απέναντι σε στελέχη όπως οι κ.κ. Τσιτουρίδης και Δούκας, ενώ δεν «άγγιξε» τον κ. Σουφλιά που έχτιζε σπίτι χωρίς άδεια ή την κα Μπακογιάννη και τον κ. Κ. Μητσοτάκη που ενεπλάκησαν στη Siemens, πληγώνοντας την παράταξη.

Μιλώντας για τα εθνικά θέματα, κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου και την κα Μπακογιάννη - «τους ανθρώπους της επόμενης ημέρας», όπως είπε- για το «ναι» στο σχέδιο Ανάν. Ειδικότερα για τον κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι έθεσε σε αμφισβήτηση την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, ενώ, για την κα Μπακογιάννη, υπενθύμισε ότι ήταν η πρώτη υπουργός Εξωτερικών χώρας της ΕΕ που καλωσόρισε την αμερικανική αντιπυραυλική ομπρέλα, δυναμιτίζοντας τις σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας. Επιπλέον, και σε σχέση με τη Θράκη, ο κ. Καρατζαφέρης κατήγγειλε το ρόλο του τουρκικού προξενείου και εξήγησε ότι επέλεξε να είναι υποψήφιος στο νομό Ροδόπης για να στείλει ένα συμβολικό, αλλά και ουσιαστικό μήνυμα.

Αλλάζοντας σελίδα και εστιάζοντας στην οικονομία, ο κ. Καρατζαφέρης προέβλεψε ότι «είμαστε πολύ κοντά σε μια οικονομική καταστροφή» λόγω του ότι οι ήδη υπεράριθμες ακάλυπτες επιταγές θα αυξηθούν έτι περαιτέρω από τη στιγμή που πολλές ακόμη που αφορούν τον τομέα του τουρισμού, λήγουν τέλη Σεπτεμβρίου χωρίς ορατή δυνατότητα πληρωμής.

Απαντώντας σε αντίστοιχες, σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε:

«Είμαι σίγουρος ότι η θεματολογία για το debate θα είναι απαράδεκτη. Δεν θα μιλάει για σκάνδαλα, Βατοπέδιο ή οτιδήποτε δεν συμφέρει τα δύο μεγάλα κόμματα. Πώς μπορεί ο δημοσιογράφος να διατυπώσει την ερώτηση σε 20 μόλις δευτερόλεπτα χωρίς μάλιστα να έχει δικαίωμα να την επαναλάβει, εάν ο εκάστοτε πολιτικός αρχηγός δεν απαντήσει ευθέως, αλλά, ως συνήθως, καταφύγει σε υπεκφυγές; Το σκέπτομαι πολύ σοβαρά να μην συμμετέχω αν δεν αλλάξουν τα πράγματα. Είναι προτιμότερο να καλέσω τους δημοσιογράφους σε ανοιχτή συζήτηση και να μου υποβάλλουν όποια ερώτηση θέλουν, να με "στήσουν στον τοίχο" αν χρειαστεί.. Το μείζον πάντως είναι ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν θα συμμετέχω σε ένα αντιδημοκρατικό, στημένο παιχνίδι».

«Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει μόνο του την δυναμική να φθάσει στο 42% χωρίς το «σπρώξιμο» από τον κ. Καραμανλή. Μετά τις εκλογές πιστεύω ότι θα υπάρξει σοβαρότητα να γίνει μια κουβέντα για την επόμενη μέρα. Θα εξαρτηθεί φυσικά από τον αριθμό των βουλευτών που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα. Πάντως εγώ, θα συζητήσω και θα ακούσω. Δεν θα πω το στείρο «όχι» των άλλων».

«Αν και οι αυτές οι εκλογές είναι για μένα ένα συνταγματικό «λάθος», μια που το Σύνταγμα προβλέπει διαδικασία με διερευνητικές εντολές πρώτα, θέλω να πιστεύω ότι ο Ελληνικός λαός δεν θα δώσει στα δυο μεγάλα κόμματα τις αλαζονικές πλειοψηφίες του παρελθόντος. Πιστεύω ότι οι σύνθετες κυβερνήσεις είναι καλύτερες για αυτό άλλωστε και προτιμώνται από όλη σχεδόν την Ευρώπη. Μόνο εμείς σε όλη την Ευρώπη πρωτοτυπούμε με την «κληρονομική πρωθυπουργία» που έχουμε».

«Στην περίπτωση αποπομπής Τσιτουρίδη, αποδείχθηκε περίτρανα ότι ο κ. Καραμανλής χρησιμοποίησε δύο μέτρα και δύο σταθμά, μια που δεν αποπέμφθηκαν π.χ ο κ. Σουφλιάς η ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Η όλη ιστορία ξεκίνησε βέβαια το 1997, όταν ο κ. Τσιτουρίδης ήταν «αρχιεπιτελάρχης» του κ. Σουφλιά. Ο Σουφλιάς του το χρέωσε επειδή υποστήριξε τον Καραμανλή και βρήκε την ευκαιρία να του το ξεπληρώσει. Η αχαριστία πάντως δεν είναι προσόν ηγέτη.

«Ο κ. Καραμανλής θα φύγει μετά τις εκλογές, επειδή θέλει να φύγει. Το πιο πιθανό είναι το κόμμα να περάσει στα χέρια της κ. Μπακογιάννη, παρά το ότι έχει τραυματισθεί πολιτικά από την θητεία της στο Υπ. Εξωτερικών γιατί υπάρχει προώθηση της από παράγοντες εντός και εκτός της χώρας».

Κεντρικά σημεία από την ομιλία του Προέδρου του ΛΑΟΣ στο Κιλκίς.

«Η διαφορά μας με τα άλλα κόμματα και τους αρχηγούς τους είναι ότι οι άλλοι δυο τα κληρονόμησαν από μπαμπά και μπάρμπα, ενώ εγώ έχω κτίσει το κόμμα, το έχω πονέσει και η διαφορά σας με αυτούς είναι ότι αλλιώς ξέρετε την ζωή εσείς και αλλιώς εκείνοι. Δεν ξέρουν να διαβάσουν έναν ισολογισμό ή πώς υπογράφεται μια συναλλαγματική».

«Τα οικονομικά μέτρα που πήρε και προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση είναι οικονομική αυτοκτονία. Ο τρόπος με τον οποίο δόθηκαν 28 δις στις τράπεζες ήταν λανθασμένος, γιατί τα λεφτά δεν έφθασαν στην αγορά».

«Υπάρχει τρόπος να βγούμε από την κρίση: Τόνωση της αγοράς, κατάργηση των τεκμηρίων και του πόθεν έσχες για 5 χρόνια, επαναπατρισμός του ανενεργού κεφαλαίου του εξωτερικού, απελευθέρωση των καταθέσεων εσωτερικού».

«Για αν αντιμετωπισθεί η ακρίβεια πρέπει να σπάσουμε την ραχοκοκαλιά από τα καρτέλ».

«Δεν πρέπει να υπάρχουν 4 διαφορετικά είδη δημοσίων υπαλλήλων. Είναι προσβολή να δουλεύουν Έλληνες μέσω πρόγραμμα των stage με 400 ευρώ».

«Αναλογία μισθών 1 προς 7. Είναι απαράδεκτο να υπάρχουνε μισθοί 40000 ευρώ. Πρέπει να κλείσει η ψαλίδα, να υπάρχει ανακατανομή. Ο Χατζηεμμανουήλ παίρνει 600.000 ευρώ ετησίως. Πόσες ζωές χρειάζονται για να βγάλουμε εμείς αυτά τα λεφτά;»

«Εμείς προτείναμε μείωση των μισθών όλων των βουλευτών 50% για τρία χρόνια. Όταν δώσαμε 1 εκατ. στο ταμείο φτώχιας ζητήσαμε απ’ όλα τα κόμματα να συνεισφέρουν με το 50 % των εκλογικών τους δαπανών. Κανείς δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα μας. Ούτε και η κ. Παπαρήγα, αρχηγός του πλουσιότερου κόμματος της Ευρώπης. Το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει προκαταβολή την χορηγία για το 2016, και η ΝΔ για το 2013. Αν δεν μπορούν να νοικοκυρέψουν τα οικονομικά του κόμματος τους πως θα νοικοκυρέψουν τα οικονομικά της Ελλάδος; Αντίθετα, εμείς δεν χρωστάμε πουθενά, γιατί κάνουμε σωστό νοικοκυριό».

«Ο λόγος που αποθρασύνονται τα Σκόπια είναι τα συνεχή δικά μας λάθη. Αφήνοντας το αεροπλάνο τους με την αναγραφή «Μακεδονία» να προσγειωθεί στην Κέρκυρα, ανοίξαμε τον ασκό του Αιόλου. Τώρα επειδή αυτό έγινε με ανταλλαγή διεθνών εγγράφων, τα επικαλούνται για να ισχυροποιήσουν τα επιχειρήματα τους. Υπάρχει ιστορικό προηγούμενο σε διαμάχες σχετικά με θέματα ονομασίας όπως στην είσοδο της Μ. Βρετανίας στην ΕΟΚ. Μπήκε με το όνομα «Ηνωμένο Βασίλειο», επειδή στην Γαλλία υπήρχε η Βρετάνη, και ο Ντεγκόλ αντέδρασε. Επίσης η εθνικιστική Κίνα ονομάστηκε Ταϊβάν μετά από αντίδραση της Κίνας, και όσοι λένε ότι η Ελλάδα δεν είναι Κίνα ας θυμούνται ότι και τα Σκόπια δεν είναι Ταϊβάν».

«Σε αυτές τις εκλογές αποσιωπούνται πολλά θέματα: Κυπριακό, Σκόπια, παραβιάσεις, ο ύποπτος ρόλος του Τούρκικου προξενείου, θέματα λαθρομετανάστευσης. Ποιος γνωρίζει π.χ ότι το κόστος των λαθρομεταναστών ανέρχεται σε 12 δις ετησίως; Ποσό εξαιρετικά σημαντικό, που θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελληνική οικονομία να ανασάνει. Εμείς ζητάμε ποσόστωση μέχρι 3%, και ας μην ξεχνάμε ότι, σαν Έλληνες, είχαμε πάντα υψηλό το αίσθημα της φιλοξενίας, εξ’ ου και ο ξένιος Δίας. Δεν θα πνίξουμε λοιπόν κανένα, αλλά δεν θα πνιγούμε και εμείς».

«Κάποτε κοιμόμασταν με ανοιχτά παράθυρα και οι άνθρωποι έκαναν τον σταυρό τους μην τυχόν τους χτυπήσει κανένα αυτοκίνητο, ενώ τώρα κάνουν τον σταυρό τους μην τυχόν πέσουν τα παιδιά τους στα ναρκωτικά, την μάστιγα της εποχής. Την ίδια ώρα ο κ. Δένδιας πρότεινε μείωση των ποινών για όσους συλλαμβάνονται για ναρκωτικά».

«Η ανεργία μπορεί να λυθεί πολύ εύκολα, χρειαζόμαστε οπλίτες πενταετούς θητείας στο στρατό. Ανασύσταση της Μ.Ο.Μ.Α. Δωρεάν στέγαση για όσους πηγαίνουν στις ακριτικές περιοχές».

«Η είσοδος η Τουρκία στην Ευρώπη είναι επικίνδυνη γιατί με την ελεύθερη μετακίνηση μπορούν αν εγκατασταθούν κατά χιλιάδες σε νησιά του Αιγαίου. Οι θέσεις της Τουρκίας είναι στην Ασία και όχι στην Ευρώπη».

«Debate: Εμείς προτείνουμε να γίνει debate με ελεύθερα θέματα και χωρίς περιορισμό χρόνου. Όσοι μπορούν ας έρθουν, όσοι όχι, ας κάτσουν σπίτι τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: