Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2009

Άδωνις Γεωργιάδης: Αν χρειασθεί θα κατεβάσουμε τον κόσμο στους δρόμους

251109-syn-adonisΑφήσαμε να περάσει ένας αρκετός χρόνος από τις εθνικές εκλογές, πριν κάνουμε την πρώτη μας συνέντευξη με έναν βουλευτή του ΛΑΟΣ. Και αυτό διότι αναμέναμε να δούμε ποιές θα είναι οι πρώτες κινήσεις του κόμματος, στην νέα κοινοβουλευτική περίοδο. Θεωρήσαμε ότι μετά και την εκλογή του ως Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ο Άδωνις Γεωργιάδης, θα ήταν ο ιδανικός υποψήφιος για μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη, στην οποία θα του μεταφέραμε τις δικές μας και δικές σας απορίες, τους δικούς μας και δικούς σας προβληματισμούς.
Αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος ότι είχαμε δίκιο, καθώς ο βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΛΑΟΣ, δεν κρύβεται. Και απαντά με ειλικρίνεια αλλά και μεστό πολιτικό λόγο σε όλες τις ερωτήσεις μας. Μία συνέντευξη, ιδιαίτερα αποκαλυπτική, που αγγίζει πολλά θέματα. Και πιστεύουμε ότι αξίζει τον κόπο να την διαβάσετε.

συνέντευξη στον Δημήτρη Παπαγεωργίου
dpapageorgiou@elkosmos.gr
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Ενάμιση μήνα μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, θα μας κάνετε μία πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος για τον ΛΑΟΣ;
Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος, παρά την παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί από ορισμένους, ότι θα έπρεπε δήθεν να είχαμε πάρει πολύ μεγαλύτερα ποσοστά λόγω της πτώσης της ΝΔ. Γιατί αυτή είναι μια πολύ επιδερμική κριτική, κριτική η οποία δεν καταλαβαίνει ότι είμαστε το πρώτο κόμματα -τουλάχιστον μεταπολιτευτικά, αν όχι και πιο πριν - το οποίο καταφέρνει για δεύτερη συνεχόμενη φορά να μπει στην Βουλή. Σας θυμίζω ότι ούτε η Πολιτική Άνοιξη, ούτε η ΔΗΑΝΑ κατάφεραν να μπουν για δεύτερη φορά, ενώ και άλλα κόμματα που συνδέονταν με μεγάλους πολιτικούς άνδρες δεν κατάφεραν να μπουν ούτε για μία φορά. Θεωρώ το ότι ο ΛΑΟΣ κατάφερε να μπει στο κοινοβούλιο για δεύτερη φορά, είναι από μόνο του μια πολύ σημαντική επιτυχία. Το δεύτερο και σημαντικότερο είναι ότι δεν μπήκαμε απλώς, αλλά μπήκαμε με σαφέστατη άνοδο του αριθμού των ψήφων μας. Εκεί έχει γίνει μια μεγάλη παρανόηση, πολλοί νομίζουν ότι πέσαμε από τις ευρωεκλογές, γιατί βλέπουν το ποσοστό, το 7,15% και το 5,83% ενώ στην πραγματικότητα, σε απόλυτο αριθμό ψήφων αυξηθήκαμε κατά 20.000 επιπλέον από τις ευρωεκλογές. Με μια πολύ πρόχειρη έρευνα, δεν έχω βρει κανένα άλλο κόμμα που να έχει καταφέρει, σε όλες τις επαφές του με την κάλπη, είτε εκλογές, του 04, εθνικές του 07, ευρωεκλογές του 09, εθνικές εκλογές του 09, σταθερά να φεύγει από την κάλπη, με περισσότερους ψηφοφόρους από την προηγούμενη φορά. Αυτό το έχει καταφέρει μόνο ο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη. Άρα πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία.

Παρόλα αυτά όμως η ΝΔ, υπέστη μια συντριπτική ήττα. Γιατί εκατοντάδες χιλιάδες οπαδών της ΝΔ προτίμησαν την αποχή, αντί της ψήφου προς τον ΛΑΟΣ;
Γιατί η ανάγνωση ότι αυτόματα, κάποιος που φεύγει από την ΝΔ, πρέπει να πηγαίνει στον ΛΑΟΣ, είναι λανθασμένη. Η ΝΔ είναι ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα, έχει πολλούς ψηφοφόρους που την ψηφίζουν για διάφορους λόγους, για τα ρουσφέτια, για να είναι κοντά στην εξουσία, για να μην έλθει το ΠΑΣΟΚ. Δεν σημαίνει ότι αυτομάτως με όλους αυτούς τους ανθρώπους συμπλέουμε ιδεολογικά και ηθικά. Είναι μεγάλη η απόσταση για κάποιον που έχει συνηθίσει να ψηφίζει εξουσία, μέχρι να φτάσει να ψηφίσει ένα κόμμα για καθαρά ιδεολογικούς λόγους. Άρα λοιπόν νομίζω, ότι αυτό που θα οδηγήσει πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους στον ΛΑΟΣ, θα είναι η πολιτική και κοινωνική του εδραίωση. Και αυτό επιτυγχάνουμε με αυτή την δεύτερη συνεχόμενη επιτυχία μας στις κάλπες. Νομίζω ότι βιαζόμαστε πάρα πολύ κάποιοι, να έχουμε μεγάλες επιτυχίες. Όχι ότι δεν ήταν και αυτές οι εκλογές, μια μεγάλη επιτυχία!

Η ρητορική περί πολυκατοικίας, απέδωσε πολιτικά;
Κοιτάξτε, είναι απλό. Εφόσον από τις εθνικές εκλογές του 2007, είχαμε μια αύξησει 40-45%, αφού πάνω από 100.000 επιπλέον ανθρώπους μας εμπιστεύτηκαν, προφανώς η πολιτική και η ρητορική που ακολουθήσαμε, απέδωσε. Εάν δεν είχε αποδώσει, θα έπρεπε να έχουμε λιγότερους ψήφους. Η λογική της "πολυκατοικίας" η οποία όμως όπως βλέπετε, δεν συνεχίζεται μετεκλογικά, γιατί δεν έχει νόημα. Είχε νόημα προεκλογικά, η λογική το να εμποδίσουμε την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Δυστυχώς αυτήν την πολιτική πρόταση του Γιώργου Καρατζαφέρη, η προηγούμενη ηγεσία της ΝΔ δεν την αξιολόγησε. Ο Κώστας Καραμανλής προτίμησε, αντί να συγκυβερνήσει η "παράταξη" και η παράταξη πια είναι δύο κόμματα και όχι ένα, να παραδώσει την εξουσία στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι ένα θέμα, που τελικά, κάποτε θα πρέπει να απαντηθεί.
Πρόσφατα εκλεγήκατε γραμματέας της Κ.Ε. του ΛΑΟΣ. Ποιες είναι οι οργανωτικές αλλαγές, που εσείς σαν Άδωνις Γεωργιάδης, θέλετε να φέρετε στον μηχανισμό του κόμματος;
Κατ' αρχάς, η αλλαγή του Γραμματέα, δεν έχει τίποτε να κάνει με αποδοκιμασία του προηγουμένου Γραμματέα κ. Μπαμίχα. Ο κ. Μπαμίχας άλλωστε, θα κρατούσε την θέση του, αν οι εκλογές γίνονταν τον Μάρτιο του 2010, όπως περιμέναμε. Η επίσπευση των πολιτικών εξελίξεων από τον Κώστα Καραμανλή, έφερε και την επίσπευση της αλλαγής του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΛΑΟΣ. Η λογική ήταν η εξής: πρώτον ο γραμματέας του ΛΑΟΣ, να είναι και αυτός βουλευτής, όπως οι γραμματείς των άλλων κομμάτων, έτσι ώστε να μπορεί ισότιμα να συνομιλεί με αυτούς. Δεύτερον, με δεδομένο ότι η κοινοβουλευτική μας ομάδα αυξήθηκε κατά περίπου 50%, να μπορεί να υπάρχει μια καλύτερη σχέση κοινοβουλευτικής ομάδος και κόμματος. Αυτή ήταν η λογική που οδήγησε στην επιλογή να είναι βουλευτής ο γραμματέας. Από την στιγμή που έγινε αυτή η επιλογή, δεν θα μπορούσε ο κ. Μπαμίχας να συνεχίσει να κατέχει αυτή την θέση. Τώρα η δική μου επιλογή, ήταν πολύ τιμητική εκ μέρους του Προέδρου και πιστεύω να καταφέρω να φέρω εις πέρας την αποστολή μου. Η λογική είναι να κάνουμε το κόμμα να λειτουργεί καλύτερα, σε αρκετές περιπτώσεις που δεν είχε επιτευχθεί στο παρεθόν, είναι κάτι πολύ δύσκολο. Αυτό που θα κάνουμε στο επόμενο διάστημα, είναι να ανοίξουμε τα γραφεία, τις τοπικές επιτροπές του κόμματος σε νέα στελέχη, σε νέους ανθρώπους, οι οποίοι θα έχουν όρεξη και θα κάνουν το κόμμα να έχει πολλές δράσεις, έτσι ώστε το κόμμα να κάνει αισθητή την παρουσία του στην κοινωνία όχι μόνο προεκλογικά, αλλά καθ' όλη την διάρκεια της τετραετίας.

Ως κόμμα προβάλλετε κυρίως την ομολογουμένως αξιόλογη κοινοβουλευτική σας δραστηριότητα. Θεωρείτε όμως, ότι είναι αρκετή αυτή για να αντιμετωπιστούν τα σημαντικά εθνικά και κοινωνικά προβλήματα της χώρας;
251109-syn-lathrometanastesΔεν έχουμε μόνο κοινοβουλευτική δραστηριότητα. Έχουμε πολυποίκιλη δράση. Η κοινοβουλευτική μας δράση, αν θέλετε, έτυχε μεγαλύτερης αναγνωρίσεως, γιατί όπως ξέρετε, ακόμη και οι πιο φανατικοί μας ιδεολογικοί αντίπαλοι, κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, αναγνώρισαν το έργο μας. Πιστεύω δε βάσιμα ότι η νέα μας κοινοβουλευτική ομάδα θα κάνει το ίδιο και ακόμη καλύτερα. Όμως δεν έχουμε μόνο αυτή. Βρισκόμαστε κάθε μέρα στην τηλεόραση, όπου καλώς ή κακώς κρίνονται πολλά. Εκεί που χρειάζεται, κατεβάζουμε τον κόσμο στους δρόμους. Να σας θυμίσω ότι έχουμε κάνει το συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη για το ζήτημα της Μακεδονίας. Να σας θυμίσω στο Σύνταγμα για την μη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Όλα τα μέσα θα χρησιμοποιηθούν, αναλόγως ποιο θεωρούμε κάθε φορά ότι είναι το πιο χρήσιμο για την επίτευξη του σκοπού μας. Αυτό που δεν θα κάνουμε, είναι να αφήσουμε να μας παρασύρουν κάποιοι, στην δική τους λογική. Αυτό δεν θα το κάνουμε. Όταν κρίνουμε ότι χρειάζεται η μάχη, θα γίνεται κοινοβουλευτικά. Όταν κρίνουμε ότι χρειάζεται, η μάχη θα γίνεται τηλεοπτικά. Όταν κρίνουμε ότι χρειάζεται στο πεζοδρόμιο. Με την εμπνευσμένη ηγεσία του Γιώργου Καρατζαφέρη και τις κινήσεις μας, θα σχεδιάζουμε την στρατηγική μας, για να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε. Και ποιό είναι το αποτέλεσμα; αυτό που μετράει: 1) να εμποδίσουμε την αθρόα προσέλευση μεταναστών στην Ελλάδα. Θεωρούμε ότι πρέπει με κάθε τρόπο να καταστεί σαφές, ότι η λαθρεομετανάστευση είναι τεράστιο εθνικό πρόβλημα. 2) Να πείσουμε την ελληνική κοινωνία ότι η απόδωση του Μακεδονισμού, διά της σύνθετης ονομασίας στα Σκόπια, είναι καταστροφική. Η νομιμοποίηση τους. Να αποτρέχουμε τον συμβιβασμό. 3) Να πείσουμε τους Έλληνες, ώστε να καταλάβουν ότι η ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., που δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι δεν θα γίνει λόγω αντιρρήσεων άλλων χωρών, θα σημάνει αυτόματα την ακύρωση των επιπτώσεων της Επαναστάσεως του 1821. Θα γίνουμε αυτόματα δορυφόρος της Τουρκίας.
Αυτές είναι τρεις μεγάλες μάχες μας. Και θα προσθέσω άλλη μία. Θα δώσουμε μάχη για μεγαλύτερη κοινωνική Δικαιοσύνη στην Ελλάδα, διότι το άνοιγμα της ψαλίδας όπως γίνεται αυτή την στιγμή, μεταξύ πλουσίων και φτωχών, θα οδηγήσει σε κοινωνική και εθνική αποδόμηση.

Μία από τις αιχμές της πολιτικής της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, είναι η φιλομεταναστευτική πολιτική. Ποιές θα είναι οι αντιδράσεις του ΛΑΟΣ, πέρα από το κοινοβουλευτικό πεδίο;
Πρώτα από όλα ο ΛΑΟΣ με το καλημέρα, είχε μια μεγάλη επιτυχία. Είμαστε το κόμμα, το οποίο διά του προέδρου μας και δύο βουλευτών, κατά την συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού, επισημάναμε το λάθος του, να κατηγορήσει την ελληνική αστυνομία,για το ζήτημα του Πακιστανού. Αυτή η πολιτική μας πίεση οδήγησε ήδη τον κ. Χρυσοχοΐδη, να έλθει εδώ στην Βουλή και να προσπαθήσει να τα γυρίσει. Είχε ως αποτέλεσμα, μετά την δημοσιοποίηση της τοξικολογικής έρευνας και του ιατροδικαστικού πορίσματος, να αποδειχθεί ότι ο κ. Παπανδρέου έκανε ένα μεγάλο σφάλμα. Και βεβαίως ζητούμε την δημόσια συγγνώμη του. Και το λέω, γιατί άκουσα τον Προκόπη Παυλόπουλο να κάνει την ίδια δήλωση και θα έλεγα ότι είναι πολύ αργά για τον κ. Παυλόπουλο να κάνει τέτοιου είδους δηλώσεις. Γιατί κάθησε σε εκείνες τις καρέκλες και πήρε πολύ κακό βαθμό.

Το ίδιο και ο κ. Αντώναρος, έκανε σχετική ερώτηση...
Δεν θέλω να σχολιάσω καθόλου κινήσεις μελών της προηγούμενης κυβέρνησης, οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν νομοθετήσει, και να έχουν λύσει όλα αυτά τα ζητήματα, και δεν το έπραξαν. Άρα το βλέπω εκ των υστέρων υποκριτικό. "Αρχή άνδραν δείκνυσι". Και οι προηγούμενοι, ήταν οι χειρότεροι όλων των εποχών. Δεν μπορούμε να ασχολούμαστε άλλο μαζί τους. Πάμε παρακάτω. Στο μεταναστευτικό. Η δήλωση του κ. πρωθυπουργού, ότι θέλει να αλλάξει τον κώδικα ιθαγενείας, όπως ειπώθηκε στο παγκόσμιο φόρουμ, κινητοποίησε τα αντανακλαστικά του ΛΑΟΣ και ο πρόεδρός μας απηύθηνε δημόσια πρόσκληση σε όποια είναι η επόμενη ηγεσία της ΝΔ, να ζητήσουμε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ή να δεσμευτεί πολιτικά ότι δεν θα το κάνει κατά την διάρκεια της τετραετίας, είτε αλλιώς να πάμε σε εκλογές τον Μάρτιο. Γιατί μαζί με την ΝΔ, μπορούμε - με το δεδομένο της αποχωρήσεως του ΚΚΕ - να πάμε σε εκλογές. Κάναμε δημόσια έκκληση, να μπλοκάρουμε την εξέλιξη αυτοί. Είμαι βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός, αν του τεθεί το δίλημμα, θέλετε να γίνουμε νέο Πακιστάν, εκεί θα έχει συγκεκριμένη απάντηση. Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι οι επιλογές του κ. Παπανδρέου θα έχουν την στήριξη ακόμη και ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Όμως δυστυχώς πρέπει να πω ότι ο κ. Αντώνης Σαμαράς έσπευσε να πει όχι σε αυτή την πρόταση και είπε ότι θα στηρίξει Παπούλια, ό,τι και να κάνει το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σαμαράς, για λόγους που δεν γνωρίζω, έδωσε λευκή επιταγή στο ΠΑΣΟΚ.
Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί. Να δούμε τι θα πει και αυτή... Αν χρειαστεί για αυτό το θέμα να κατεβάσουμε τον κόσμο στους δρόμους, θα κατεβάσουμε τον κόσμο στους δρόμους. Μην έχετε καμία αμφιβολία για αυτό. Αλλά δεν θα πάμε κατευθείαν με την λογική του πεζοδρομίου. Δεν είμαστε αριστερά, να ξεκινάμε φασαρίες. Εμείς θα ασκήσουμε την πολιτική πίεση κλιμακωτά. Αν χρειαστεί όμως και αυτό, θα γίνει και αυτό.Δεν μας ενδιαφέρουν οι εκλογές στην ΝΔ

Νεά Δημοκρατία, με Αντώνη Σαμαρά ή με Ντόρα Μπακογιάννη; Ποιά κατάσταση βολεύει τον ΛΑΟΣ πολιτικά;
251109-syn-ndΕίμαι τελείως ουδέτερος. Είμαι ουδέτερος και για λόγους ηθικής, γιατί δεν είναι σωστό ο βουλευτής ενός κόμματος να εμπλέκεται στα εσωτερικά ενός άλλου κόμματος, αλλά και για λόγους ουσιαστικούς. Υπάρχει μια φιλολογία που διαβάζω, που λέει ότι δήθεν ο ΛΑΟΣ θα πιεστεί από ενδεχόμενη εκλογή του Αντώνη Σαμαρά. Θέλω να πω ότι εμένα προσωπικά, καθόλου δεν με βρίσκει σύμφωνο αυτή η λογική, είναι επιδερμική. Τα κόμματα δεν τα ψηφίζουμε αναλόγως ποιόν συμπαθούμε ή δεν συμπαθούμε, αλλά βάση των θέσεών τους. Ο ΛΑΟΣ έχει τρεις βασικές θέσεις. Είμαστε ενάντια στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Δεύτερον, είμαστε ενάντιοι στην απόδοση πολιτικών δικαιωμάτων στα παιδιά μεταναστών Β΄ Γενιάς, αν προηγουμένως δεν έχει αντιμετωπιστεί συνολικά το μεταναστευτικό πρόβλημα και τρίτον είμαστε κατά της σύνθετης ονομασίας στο ζήτημα των Σκοπίων. Διαβάζω τις συνεντεύξεις των τριών υποψηφίων προέδρων της Νέας Δημοκρατίας, στην ΟΝΝΕΔ. Τόσο η κυρία Μπακογιάννη, όσο και ο Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, δήλωσαν υπέρ της απόδοσης πολιτικών δικαιωμάτων, υπέρ της εντάξεως της Τουρκίας στην Ε.Ε. και υπέρ της σύνθετης ονομασίας των Σκοπίων erga omni, την λεγόμενη εθνική κόκκινη γραμμή. Όταν λοιπόν στα τρία βασικότερα πολιτικά ζητήματα για τον ΛΑΟΣ, δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση μεταξύ των τριών υποψηφίων αρχηγών της ΝΔ, δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς μας ενδιαφέρει.

Στην τελευταία Κ.Ε. του κόμματός σας, ο Γιώργος Καρατζαφέρης ανήγγειλε την αυτόνομη συμμετοχή του ΛΑΟΣ στους μεγάλους τουλάχιστον δήμους της χώρας. Σημαίνει αυτό ότι θα σας δούμε υποψήφιο Δήμαρχο Αθηναίων στις επόμενες εκλογές;
Α, είναι πάρα πολύ πρόωρο αυτό το ερώτημα. Ο Πρόεδρος ανήγγειλε από την Κ.Ε. την πολιτική απόφαση του ΛΑΟΣ να καταγράψει διακριτά την πολιτική του δύναμη στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές. Αυτή είναι μια γενική πολιτική απόφαση. Τα πρόσωπα που θα επιλεγούν, δεν έχουν αποφασιστεί. Θα σας πω ότι όπως έκανα πάντα μέχρι τώρα, σε όποια πρόσκληση μου απευθύνει το κόμμα, όποιο ρόλο θέλει να μου δώσει, θα είμαι πάντα θετικός. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ισχύει κάποια τέτοια υποψηφιότητα γιατί μπορεί το κόμμα να επιλέξει κάποιον άλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: