Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΑ.Ο.Σ ΣΤΟΝ "REAL FM" ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ Κ. ΜΑΚΡΗ ΚΑΙ Μ. ΠΥΡΓΙΩΤΗ ΣΤΙΣ 02/11/09

Δημοσιογράφος: Καλημέρα σας, κ. Πρόεδρε.

Γ. Καρατζαφέρης: Καλημέρα σας

Δημοσιογράφος: Η εκλογή αρχηγού στη ΝΔ σας ενδιαφέρει;

Γ. Καρατζαφέρης: Αφορά τη ΝΔ και όχι εμένα. Δεν πρόκειται να ασχοληθώ με τα θέματα ενός άλλου κόμματος, το έχω πει εξ αρχής, έχω κυκλοφορήσει και εγκύκλιο στα στελέχη μου και θα έχετε παρατηρήσει ότι ουδείς και ουδέποτε ασχολήθηκε με το θέμα αυτό.

Δημοσιογράφος: Η εκλογή αρχηγού Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι ευρύτερο θέμα, γιατί χωρίς αυτόν ουσιαστικά η κυβέρνηση παίζει χωρίς αντίπαλο.

Γ. Καρατζαφέρης: Η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα. Αλλά συμφωνώ μαζί σας για τη σοβαρότητα του θεσμικού ρόλου του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Δημοσιογράφος: Να πω κάτι, που διάβασα σε μια πρόσφατη συνέντευξή σας, ότι και οι τέσσερις υποψήφιοι μαζί κάνουν έναν αρχηγό....

Γ. Καρατζαφέρης: Έναν καλό αρχηγό...

Δημοσιογράφος: Έχετε την αίσθηση ότι αυτούς που διεκδικούν την αρχηγία της ΝΔ, τους έχουμε ξαναδεί στη δεκαετία ΄90 και δεν έχουν να προσθέσουν κάτι καινούργιο; Είναι φθαρμένοι; Τι εκτιμάτε;

Γ. Καρατζαφέρης: Το αντίθετο. Πιστεύω ότι ο καθένας από τους υποψηφίους έχει κάτι θετικό, που δεν έχει αναδειχθεί, γιατί αντί να φωτίζουν ο καθένας τα θετικά του, έχουν αρχίσει να φωτίζουν τα αρνητικά των άλλων και αυτό θα κάνει κακό και όχι καλό.

Δημοσιογράφος: Και με την παρέμβαση Μεϊμαράκη φαίνεται σαν η εκλογή να γίνεται με όρους ΄93 και όχι 2009.

Γ. Καρατζαφέρης: Δεν ξέρω, προσπαθώ να βλέπω «τηλεσκοπικά» το ζήτημα. Οι περισσότερες πιθανότητες είναι να εκλεγεί Πρόεδρος η κα Μπακογιάννη, οπότε αν ξεκινούν έτσι δεν μπορώ να καταλάβω πως την επόμενη ημέρα θα υπάρξει μια συλλειτουργεία, μια ομόνοια.

Δημοσιογράφος: Βλέπετε διάσπαση, όπως λένε πολλοί;

Γ. Καρατζαφέρης: Όχι, δεν μπαίνω σε αυτή τη διαδικασία και απεύχομαι να συμβεί. Προσπαθώ να δω την εικόνα, Πρόεδρος Σαμαράς, επίτιμος Πρόεδρος Μητσοτάκης, δεν κολλάει. Ο κ. Αβραμόπουλος παραμένει στην κούρσα, και καλά κάνει και παραμένει, περισσότερο για την τιμή των όπλων και της προσωπικότητάς του και επίσης ο κ. Ψωμιάδης, το έκανε για είναι παρών, όπως ακριβώς το περιγράφει, και έχει τη δική του πολιτική προσέγγιση.

Δημοσιογράφος: Εσείς, που θεωρείσθε αποσπασμένο κομμάτι αλλά έχετε πια μια αυθύπαρκτη παρουσία στη Βουλή, έχετε κάθε λόγο να παρακολουθείτε εκ του σύνεγγυς, γιατί σας αφορούν.

Γ. Καρατζαφέρης: Δεν πρόκειται να μπω στον πειρασμό, παρά μόνο εκ της του μακρώθεν παρακολουθήσεως των θεμάτων. Περιμένω να δω ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της ΝΔ, γιατί όπως είπατε και έχετε δίκιο, είναι εξαιρετικά σοβαρό τα τέσσερα κόμματα της αντιπολιτεύσεως να δομήσουν μια αντιπολίτευση χρήσιμη για τον τόπο.

Δημοσιογράφος: Ως ΛΑ.Ο.Σ., με ποιον θα προτιμούσατε, με ποιον έχετε παρόμοια ιδεολογική και πολιτική πλατφόρμα, για να χτίσετε μια κεντροδεξιά αντιπολίτευση; Πάρα πολλές φορές για παράδειγμα έχετε στηλιτεύσει τις πολιτικές απόψεις της κας Μπακογιάννη.

Γ. Καρατζαφέρης: Πράγματι, εγώ είχα μεγάλες διαφορές, όσο ήταν Υπουργός Εξωτερικών για κάποιους χειρισμούς. Αυτό που με απασχολεί εμένα σήμερα, είναι η επόμενη ημέρα, που θα χρειαστεί να δομήσουμε έναν αξιόπιστο αντιπολιτευτικό λόγο. Περιμένω ποιος θα είναι αρχηγός, δεν θα μπορώ και δεν μπορώ να επηρεάσω την εκλογή του πιθανού αρχηγού, για να δούμε εάν θα μπορούν να υπάρξουν κοινές αντιπολιτευτικές μάχες. Με το ΠΑ.ΣΟ.Κ υπήρξαν, υπήρξαν πάρα πολλές φορές που συνυπέγραψαν όλα τα κόμματα συμπεριλαμβανομένων και των αριστερών κομμάτων σε κάποιες κρίσιμες συγκυρίες.

Δημοσιογράφος: Έχετε μιλήσει κ. Καρατζαφέρη; Έχετε μιλήσει με τον κ. Σαμαρά, την κ. Μπακογιάννη, τον κ. Ψωμιάδη, τον κ. Αβραμόπουλο, τον κ. Καραμανλή;

Γ. Καρατζαφέρης: Όχι, δεν έχω μιλήσει. Το αποφεύγω μάλιστα, για να πω την αλήθεια... Εκτός από την κουβέντα που έγινε με πρωτοβουλία του κ. Καραμανλή την ημέρα που μπήκε στην είσοδο και σταμάτησε να με χαιρετήσει, όπου ελέχθησαν κάποια πράγματα της τάξεως των 20 δευτερολέπτων.

Δημοσιογράφος: Πάντως, κ. Καρατζαφέρη με εντυπωσιάζει αυτό που λέτε γιατί βεβαίως η πολιτική κριτική σας στην κ. Μπακογιάννη, η οποία ήταν και δική της κριτική - υπήρχε κριτική και απ΄ την άλλη πλευρά - έδειχνε πολύ σοβαρές διαφοροποιήσεις πολιτικές μεταξύ σας. Δηλαδή, αν είναι Πρόεδρος την ίδια εξωτερική πολιτική θα εφαρμόσει, τις ίδιες απόψεις θα έχει, για τις οποίες τη στηλιτεύατε ως υπουργό. Όπως επίσης εκείνη σας είχε χαρακτηρίσει «άκρα». Όταν πολλοί άλλοι στη Ν.Δ. το απέφευγαν, η κ. Μπακογιάννη ήταν ξεκάθαρη: είστε «άκρα». Άρα πως μπορείτε να συνεργαστείτε μαζί της;

Γ. Καρατζαφέρης: Δεν είπα ότι θα συνεργαστώ με τον άλφα ή τον βήτα περισσότερο απ΄ ότι με τον άλλον. Περιμένω το αποτέλεσμα της εκλογής, όποτε γίνει αυτό. Πιστεύω ότι γίνεται 29 Νοεμβρίου. Μέσα στο μήνα θα τελειώσει. Για το μόνο που είμαι σίγουρος και εύχομαι - όπου μπορώ λέω και την καλή μου κουβέντα - να μην υπάρξουν σημάδια διάλυσης. Πρέπει ο κορμός να παραμείνει δυνατός και σκληρός.

Δημοσιογράφος: Είναι ακούγεται λίγο οξύμωρο για δύο λόγους.: Πρώτον, γιατί εσείς έχετε ένα κόμμα στο οποίο, εάν για παράδειγμα δυσαρεστηθούν κάποιοι, μπορεί να έρθουν προς εσάς και δεύτερον διότι εσείς, επαναλαμβάνω, προέρχεστε από την Ν.Δ., ήσασταν βουλευτής της, στέλεχος της... Το να απεύχεστε, ας πούμε για παράδειγμα, είναι κάτι που έρχεστε σε αντίθεση με αυτό που κάνετε εσείς, γι΄ αυτό σας το λέω.

Γ. Καρατζαφέρης: Όχι, να σας διορθώσω. Εγώ δεν έφυγα από την Ν.Δ, με έδιωξαν. Ήταν μια επιλογή προσωπική του τότε αρχηγού, όπου εγώ δεν κράτησα βέβαια Μανιάτικο μέσα μου, και το είδατε στις πάρα πολλές φορές που ήθελα να τον βοηθήσω. Εγώ δεν έφυγα, με έδιωξαν. Μου είπανε κύριε ευχαριστούμε πάρα πολύ, δεν θέλουμε άλλο, γεια χαρά. Είχα δύο επιλογές. Ή να πάω σπίτι μου και να βγω στην σύνταξη σε πάρα πολύ μικρή ηλικία ή να αγωνιστώ και να χτίσω αυτό το οποίο έχτισα και επιτρέψτε μου, με παρρησία το κατάφερα, δεν το λέω με έπαρση, κάτι που δεν πέτυχε πριν από εμένα κανένας άλλος. Έτσι δεν είναι;

Δημοσιογράφος: Αυτό είναι αληθές που λέτε.

Γ. Καρατζαφέρης: Από εκεί και πέρα, εγώ, πρώτον: σε προσκλητήριο το οποίο έγινε, δεν είπα όχι. Δεύτερον ότι εγώ με καμία μου πράξη όντας εις την Ν.Δ. δεν την έβλαψα. Με είχατε κατηγορήσει, γενικό το κατηγορήσει δεν το προσωποποιώ, ότι είχα θέσει το κανάλι μου στη διάθεση της Ν.Δ. την εποχή που ήμουν μέσα έτσι; Έχω βραβευτεί από 420 τοπικές επιτροπές. Και είχα μαζέψει και αρκετούς μήνες φυλακή....οι οποίοι έπεσαν βέβαια εις τον δεύτερο βαθμό. Αγωνιζόμουν σκληρά. Δεν υπάρχει σήμερα άνθρωπος της Ν.Δ, η βάση δηλαδή, απ΄ τον τελευταίο έως τα μεγάλα στελέχη που να λένε ότι χρωστάω. Εγώ είμαι «πιστωτικός» στη βάση της Ν.Δ. Ως εκ τούτου λοιπόν θα παρακολουθώ με ήσυχη την συνείδηση, διαπιστώνω την αγάπη, δηλαδή τώρα σήμερα όπου πηγαίνω στην περιφέρεια υπάρχει κόσμος που μου λέει ΑΜΑΝ. Ε, αυτό το αμάν το καταλαβαίνω ως τρυφερότητα. Όμως στα θέματα τα εσωτερικά δεν θα μπω.

Δημοσιογράφος: Την παρέμβαση του κ. Καραμανλή πως την είδατε κ. Καρατζαφέρη; Αυτό το «όποιος δεν στηρίξει τον επόμενο αρχηγό θα έχει να κάνει μαζί μου», αλλά και γενικότερα την στάση του.

Γ. Καρατζαφέρης: Το θέμα είναι τι μπορεί να φοβάται κανείς από έναν άνθρωπο ο οποίος έδειξε στον κόσμο ότι ήθελε να αποδράσει. Να κάνει τι δηλαδή εις τον εν΄ ενεργεία. Εντάξει, ήταν μία φράση που ελέχθη, είδα και τον Τύπο να τη σχολιάζει μάλλον αρνητικά, δεν ξέρω και αν χρειαζόταν. Αυτό που θα μπορούσε να ακούσει κανείς ως ηχώ, είναι αυτό που βγαίνει, ότι δηλαδή ο μεν κ. Καραμανλής προσεγγίζει άλφα υποψήφιο, ο «Καραμανλισμός» όμως υποστηρίζει βήτα υποψήφιο, που σημαίνει ότι ούτε αυτό δεν μπορεί να επιβάλλει ο κ. Καραμανλής στους δικούς του ανθρώπους.

Δημοσιογράφος: Ποιόν υποστηρίζει;

Γ. Καρατζαφέρης: Αφήστε την ανάγνωση σε άλλους και όχι σε μένα, αλλά αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι ο μακροβιότερος αρχηγός και ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ν.Δ., δεν μπορεί στους δικούς του ανθρώπους να πει: «παιδιά, διακριτικά εκεί». Αυτός λοιπόν δείχνει να θέλει το άλφα και κάποιοι άλλοι να θέλουν το Β΄. Αυτό δείχνει ότι έχει χάσει ακόμα και αυτήν την έκκληση στους δικούς του ανθρώπους.

Δημοσιογράφος: Κύριε Καρατζαφέρη είπατε και στην αρχή ότι η Κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα. Αυτή είναι η κριτική σας;

Γ. Καρατζαφέρης: Πιστεύω ότι έπρεπε να έχει ανοίξει η Βουλή. Πρώτη φορά η Βουλή κάνει ένα μήνα και πλέον να ανοίξει. Δεύτερον, δεν έχουν βάλλει γραμματείς στα υπουργεία για να υπάρχει και η τυπική διαδικασία πολιτικής πράξης. Τρίτον, ότι ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα. Στον δικό μας χώρο τον επαγγελματικό αυτή τη στιγμή η δράση μας έχει κατανεμηθεί σε 5 διαφορετικά υπουργεία. Άλλο αναλαμβάνει ο κ. Ραγκούσης, άλλο ο κ. Γερουλάνος, άλλο το γραφείο του πρωθυπουργού. Δηλαδή, είναι λίγο τα πράγματα ρευστά.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει και ο αντίλογος βεβαίως, ότι έτσι κανείς δεν είναι ισχυρός και κανείς δεν παίζει το παιχνίδι για λογαριασμό του.

Γ. Καρατζαφέρης: Καλά εντάξει, αλλά όπου λαλούν πολλά κοκόρια... Περιμένουμε, δεν θα αρχίσουμε να κατακεραυνώνουμε κάτι το οποίο δεν έχει δείξει έργο.

Δημοσιογράφος: Έχουμε όμως και χειροπιαστά πράγματα, π.χ. τα νομοσχέδια για τους δανειολήπτες.

Γ. Καρατζαφέρης: Χαίρομαι γιατί ακολούθησαν ακριβώς το δικό μας πρόγραμμα. Αν θέλετε να σας το στείλω, είμαστε αυτοί που φωνάζαμε ότι η πρώτη κατοικία δεν πλειστηριάζεται, ο Τειρεσίας να αλλάξει, το θυμάστε πέρυσι το είχα πει στον προϋπολογισμό. Είναι ορισμένα πράγματα που εμείς τα έχουμε πει και χαιρόμαστε, είναι προς την σωστή κατεύθυνση και μέσα στη Βουλή θα το στηρίξουμε φυσικά. Είναι όμως μερικά πράγματα που θέλουν λίγη προσοχή. Ο κ. Χρυσοχοϊδης, πατώντας σε δύο βάρκες, πότε του ιδιαίτερα αυστηρού και πότε του ιδιαίτερα φιλικού, με πολλές στηρίξεις μπροστά, δεν είναι η καλύτερη συνταγή, πιστεύω όμως ότι ο κ. Χρυσοχοϊδης έχει την εμπειρία εκείνη του παρελθόντος, που θα βρει τον βηματισμό του, ίσως στην εκκίνηση δεν έφυγε καλά. Πιστεύω όμως ότι θα μπορέσει να τρέξει καλά.

Δημοσιογράφος: Να σας ευχαριστήσω πολύ, καλό μεσημέρι.

Γ. Καρατζαφέρης: Να είστε καλά, καλή συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: