Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2009

Συνέντευξη του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Γ. Καρατζαφέρη στο Ραδιόφωνο, στο Κανάλι 1 Πειραιά, στην εκπομπή "Παιχνίδια Εξουσίας"

Με τους δημοσιογράφους Β. Σκουρή και Γ. Τζιοβάρα


Δημοσιογράφος: Βλέπουμε σήμερα στον Τύπο ότι η ΝΔ πάει να υπαναχωρήσει στο θέμα του Βατοπεδίου. Θεωρείτε ότι υπάρχει κάποια δέσμευση της νέας ηγεσίας απέναντι στον κ. Καραμανλή;

Γ. Καρατζαφέρης: Δεν ξέρω ποιες μπορεί να ΄ναι οι δεύτερες σκέψεις. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι το τι έγινε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών όπου ο κ. Παπανδρέου μίλησε για Siemens, λέγοντας πως ενδεχομένως να είναι εμπλεκόμενοι και δικοί του άνθρωποι και ο κ. Σαμαράς ο οποίος ακολουθούσε στο κύκλο των συζητήσεων και είπε να ξεκινήσει κάτι για το Χρηματιστήριο. Στη συνέχεια εγώ είπα ότι «δεν πρόκειται να βοηθήσω στα μέτρα, αν δεν φύγουν όλα τα σύννεφα πάνω απ΄ τη Βουλή. Και εννοώ Χρηματιστήριο, ομόλογα, Βατοπέδι, υποκλοπές, Siemens και Γερμανός». Λέει ο κ. Παπανδρέου «δεν έχω καμία αντίρρηση». «Εφόσον δεν έχετε κ. Πρωθυπουργέ, άρα προχωράμε σε όλα». Και έτσι έκλεισε η κουβέντα. Κανείς δεν έφερε αντίρρηση για καμία απ΄ τις υποθέσεις αυτές.

Δημοσιογράφος: Τώρα όμως η ΝΔ λέει «όχι» για την εξεταστική στο Βατοπέδι.

Γ. Καρατζαφέρης: Ίσως και για τον ίδιο λόγο που επαναστάτησαν χθες όταν διάβασα ένα κομμάτι που έγραψε το «Έθνος» και ο «Ελεύθερος Τύπος»

Δημοσιογράφος: Μου κάνει η εντύπωση η ΝΔ γιατί δεν έχει την πλειοψηφία να αποτρέψει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Και για συμβολικούς λόγους λέει «όχι». Γιατί κατά τη γνώμη σας;

Γ. Καρατζαφέρης: Έχουν κάποιο λόγο που ούτε και εγώ μπορώ να καταλάβω και θέλουν κάποια πράγματα να αποτραπούν.

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι μπορεί να βρεθεί εμπλεκόμενο το λεγόμενο σύστημα Καραμανλή ή άνθρωποι που ήταν κοντά στον Πρωθυπουργό;

Γ. Καρατζαφέρης: Εγώ είχα ζητήσει την κρίση του Πρωθυπουργού ο οποίος γνώριζε απ΄ την στιγμή που είχε πάει η επιστολή του κ. Ψωμιάδη που έλεγε ότι «αυτή τη στιγμή πλέκεται ένα σκάνδαλο μεγάλο» και το περιγράφει. Και ζήτησα τότε να προσέλθει και ουδείς άλλος συνέτρεξε σε αυτό που ζήτησα και ο κ. Πρωθυπουργός δεν αντέδρασε, προφανώς το συγκάλυψε. Νομίζω ότι έπρεπε να μας πει γιατί αντέδρασε έτσι.

Δημοσιογράφος: Φαντάζομαι πως αν γίνει εξεταστική, το ίδιο αίτημα θα υπάρχει και τώρα.

Γ. Καρατζαφέρης: Δεν άλλαξαν τα στοιχεία. Εφόσον τα στοιχεία είναι τα ίδια νομίζω δημιουργούνται αυτομάτως αυτές οι ανάγκες. Η επιστολή Ψωμιάδη υπάρχει με πρωτόκολλο στο Μέγαρο Μαξίμου. Το θέμα είναι τι έγινε. Δεν της έδωσαν σημασία; Συγκάλυψαν πράγματα; Προέβησαν σε κάποιες ενέργειες; Αν λοιπόν δεν ξέρουμε τότε δεν θα μάθουμε ποιος ήταν ο ισχυρός άνθρωπος, γιατί μην κοροϊδευόμαστε, κατά καμία έννοια υπεύθυνοι δεν μπορεί να είναι οι καλόγεροι. Οι καλόγεροι έκαναν τη δουλειά τους. Ποιοί συνέτρεξαν απ΄ την άλλη πλευρά;

Δημοσιογράφος: Χθες ο κ. Τραγάκης στο σταθμό μας ζήτησε την παραίτηση της κ. Δραγώνα από Γ.Γ. του Υπ. Παιδείας, κάτι που ζητήσατε και εσείς στην Βουλή.

Γ. Καρατζαφέρης: Η ΝΔ στο πρόσωπο του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας παρακολουθεί την επιχειρηματολογία μας. Αυτό δείχνει ότι έχουν καλύτερο αυτί. Αλλά στην Βουλή δεν με βοήθησαν όταν ανέβασα το θέμα.

Δημοσιογράφος: Πάντως τον κ. Τραγάκη δεν τον καλύπτουν σ΄ αυτή τη θέση. Τον αδειάζουν.

Γ. Καρατζαφέρης: Δεν ξέρω αν τον αδειάζουν. Αν ήθελαν να τον αδειάσουν θα μπορούσαν να κάνουν μια κοινοβουλευτική ομάδα και αμέσως να τον αλλάξουν. Γιατί δεν το κάνουν;

Δημοσιογράφος: Λέει σήμερα το «Βήμα» ότι ο κ. Σαμαράς αποφεύγει να τοποθετηθεί στην δική σας ρητορική και για τα εθνικά θέματα και για το μεταναστευτικό.

Γ. Καρατζαφέρης: Εύκολο είναι; Θα πρέπει να πάρει θέσεις. Ο κ. Σαμαράς έχοντας πιο στενό συνεργάτη το διπλωμάτη Δ. Αβραμόπουλο, έχω την αίσθηση ότι έχει δεχθεί την εισήγηση «μην παίρνεις θέση σε τίποτα». Είναι η κλασική μέθοδος Αβραμόπουλου. Αν πάρει θέση θα ταυτοποιηθεί στην πολιτική γεωγραφία. Έχουμε κυρίαρχα θέματα. «Ναι» ή «όχι» στην Τουρκία; Μπαίνει μέσα, ή ειδική σχέση που λέμε εμείς; «Ναι» ή «όχι» στην παραχώρηση του ονόματος που έριξε και την κυβέρνηση γι΄ αυτό τότε. Ψήφος ή όχι για το μεταναστευτικό; Εμείς ξεκινάμε διαδικασία δημοψηφίσματος, και ρωτάμε τον κόσμο «ναι» ή «όχι» στο δημοψήφισμα. Πρέπει να γίνει για ένα τέτοιο κυρίαρχο θέμα δημοψήφισμα ή όχι. Απ΄ την στιγμή ειδικά που η κυβέρνηση προεκλογικά δεν το είχε φέρει στην ατζέντα της. Επιτέλους μην φοβόμαστε τον λαό μετά από 35 χρόνια Δημοκρατίας.

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι ο κ. Σαμαράς θα αποστασιοποιηθεί από την διακυβέρνηση Καραμανλή ή διστάζει σ΄ αυτή την κατεύθυνση;

Γ. Καρατζαφέρης: Δεν μπορώ να πεισθώ ότι στο άμεσο μέλλον είναι εύκολες αυτές οι κινήσεις. Πιστεύω θα προσπαθήσει να σταθεί όσο μπορεί όρθιος πατώντας και στις δύο βάρκες, με πάντα προφανή το κίνδυνο σε κάποιο κυματισμό να χαθεί η ισορροπία. Κάποιος που γνωρίζει πολύ καλά πρόσωπα και πράγματα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του ότι ο κ. Σαμαράς είχε μπει σε μία αφωνία όχι μόνο τα χρόνια του αποκλεισμού του, αλλά και όλα τα χρόνια που ήταν στην ΝΔ. Στα 5 αυτά τελευταία χρόνια δεν είχε πάρει ποτέ θέση και για κανένα θέμα. Είχε αποβάλλει την ιδέα του μικροφώνου απ΄ την ζωή του, και αυτό ακριβώς για να μην λεχθεί κάτι που στη συνέχεια θα μπορούσε να δώσει αφορμή για σχολιασμό, ίσως και αρνητικό. Έτσι δεν πιστεύω ότι μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες γρήγορα και να καταδείξει ότι υπάρχει μια νέα εποχή.

Δημοσιογράφος: Υπερασπίστηκε όμως τον κ. Καραμανλή σε όσα του καταλογίσατε για την μέρα της ψήφισης του προϋπολογισμού.

Γ. Καρατζαφέρης: Συμπαθητικός ήταν. Έπρεπε να πει κάτι, το μισοείπε. Εγώ εκείνη την στιγμή αισθάνθηκα πάρα πολύ άβολα όταν κατάλαβα πόσο στριμώχθηκε χωρίς να έχω σκοπό να το κάνω. Όταν διάβασα στο «Έθνος», αλλά και στον «Ελεύθερο Τύπο» που είναι η ναυαρχίδα της ΝΔ και του Καραμανλισμού, ότι ενώ εμείς δίναμε μάχη σκληρή ώρες ατελείωτες για τον προϋπολογισμό, εκείνος ήταν με φίλους του, στεναχωρήθηκα. Έλα δω για μισή ώρα, πες κάτι. Και στο κάτω -κάτω αν σήμερα όλοι τραβιόμαστε οφείλεται κατά μεγάλο βαθμό σε δικά σου λάθη. Και το είπα στο τέλος χαριτολογώντας. Και βγήκαν κάποιοι, βασιλικότεροι του βασιλέως, του είπαν κάποια πράγματα και είπε δυο κουβέντες. Συμπαθής ήταν, δεν ήταν κακός.

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι η κ. Μπακογιάννη θα ενσωματωθεί; Θα μπορεί να υπάρξει κοινή πορεία μεταξύ των δύο στρατοπέδων στην ΝΔ;

Γ. Καρατζαφέρης: Νομίζω ότι η κ. Μπακογιάννη δεν έχει άλλο δρόμο παρά εκείνο του Κιγκινάτου. Θα καθίσει στο περιθώριο της πολιτικής δράσης της ΝΔ, θα αρχίσει να αρθρογραφεί, θα κάνει τις εμφανίσεις της, θα πάρει τα πάνω της, θα κάνει καμιά δυο επαφές, με δυο τρεις ανθρώπους ισχυρούς απ΄ έξω για να δείξει ότι περνάει, και θα περιμένει στην στροφή. Είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα φύγει.

Δημοσιογράφος: Στροφή εννοείτε τις επόμενες βουλευτικές εκλογές; Εκεί θα κριθεί ο κ. Σαμαράς;

Γ. Καρατζαφέρης: Νομίζω πιο νωρίς. Οι δημοτικές εκλογές θα είναι ένα πρόκριμα για το τι πρόκειται να γίνει στο όλο πολιτικό σκηνικό, όχι μόνο στον κ. Σαμαρά. Ο κ. Παπανδρέου που δείχνει ότι λειτουργεί γύρω του ένας καλός μηχανισμός σκέψης, φέρνει πάρα πολύ νωρίς το μεταναστευτικό. Το φέρνει για δύο λόγους. Ο ένας είναι γιατί ξέρει ότι δεν θα το σηκώσω εγώ, πράγμα που αυτομάτως σηματοδοτεί ότι θα φύγει λίγο το θέμα από κει που νοιώθει πίεση, δηλαδή την οικονομία.

Δεύτερον, θα προσθέσει πεντακόσιες χιλιάδες νέους ψηφοφόρους που η συντριπτική τους πλειοψηφία θα πάει στο κόμμα του. Άρα, λοιπόν, στους δήμους της χώρας ο κ. Παπανδρέου θα ξεκινάει με συν πεντακόσιες χιλιάδες ψήφους ή συν τετρακόσιες χιλιάδες ψήφους. Συνεπώς θα βρεθεί σε πολύ καλύτερη θέση απ΄ ότι θα ήταν με τη φθορά όλου αυτού του χρόνου - σε μια δύσκολη χρονιά η φθορά θα είναι μεγάλη - και έτσι τον Οκτώβριο δε θα βρεθεί σ΄ αρνητική θέση.

Εκεί λοιπόν εάν ο κ. Παπανδρέου με τον έναν ή τον άλλο τρόπο κατορθώσει ν΄ αλώσει τις μεγάλες πόλεις που σηματοδοτούν κάποια πράγματα, έχω την εντύπωση ότι οι Νεοδημοκράτες θα βιαστούν να ζητήσουν κάποιους λογαριασμούς. Και ίσως εκεί περιμένει η κ. Μπακογιάννη.

Δημοσιογράφος: Θεωρείτε λάθος ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της στήριξης του Νικήτα Κακλαμάνη στο Δήμο Αθηναίων, ο κ. Σαμαράς;

Γ. Καρατζαφέρης: Εγώ ξέρω ότι μέχρι σήμερα στην ιστορία του Δήμου, ουδείς εν ενεργεία Δήμαρχος καταργήθηκε. Εάν αυτό συμβεί για πρώτη φορά, αυτό είναι ένα θέμα που θα εξεταστεί από την κοινή γνώμη και ιδιαίτερα από την γνώμη της Νέας Δημοκρατίας.

Δημοσιογράφος: Πάντως θα «κατέβει» έστω και μόνος του ο κ. Κακλαμάνης. Θα τον στηρίξετε;

Γ. Καρατζαφέρης: Είπα ότι δεν είναι μια υποψηφιότητα την οποία πετάει κανείς εύκολα στο καλάθι των αχρήστων. Εμείς ως κόμμα δεν έχουμε ακόμη ολοκληρώσει το σχεδιασμό μας για το που θα «κατέβουμε» αυτόνομοι, που θα έχουμε συνεργασία, εάν θα έχουμε κεντρική συμφωνία με κάποιους ή θα κάνουμε ό,τι κάναμε την προηγούμενη φορά που στηρίξαμε επιλεκτικά κάποια πρόσωπα.

Δημοσιογράφος: Το «βλέπετε» για τον κ. Κακλαμάνη;

Γ. Καρατζαφέρης: Δεν το «απορρίπτουμε». Αλλά δεν είναι αυτό το οποίο θα μπορούσα να πω σήμερα, ότι ναι, εμείς στηρίζουμε Κακλαμάνη.

Δημοσιογράφος: Τον κ. Ψωμιάδη;

Γ. Καρατζαφέρης: Με τον κ. Ψωμιάδη υπάρχει μια δέσμευση δημόσια ότι εάν αποφασίσει ξανά να είναι υποψήφιος, οπουδήποτε θελήσει, θα τον στηρίξω.

Δημοσιογράφος: Ακόμη και για περιφερειάρχη, όπως λέγεται;

Γ. Καρατζαφέρης: Είπα θα τον στηρίξω.

Δημοσιογράφος: Για τον Πειραιά έχετε καταλήξει, κ. Πρόεδρε;

Γ. Καρατζαφέρης: Στον Πειραιά είναι λίγο θολό το τοπίο. Έχω την αίσθηση ότι εκεί ίσως είναι και το μεγαλύτερο σταυρόλεξο. Απ΄ τη μια πλευρά υπάρχει ο νυν Δήμαρχος, ο οποίος με τον τρόπο του και την πολιτική του και την ευρύτητα του ονόματός του έχει απαγκιστρωθεί απ΄ τα στενά όρια μιας κομματικής επιλογής. Από την άλλη πλευρά δεν έχουν διαμορφωθεί τελικές σκέψεις. Ο Παναγιώτης ο Μελάς, ο Βουλευτής, θέλει να κατέβει ενδεχομένως και ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Η επιλογή η δική μας το 2006, όπως ξέρετε, «έφυγε» απ΄ τη ζωή πριν από ένα μήνα, ο άλλος ο Μελάς, ο καρδιολόγος, ο πρώην Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί το τι θα κάνει ακόμα ο κ. Μαντούβαλος και απ΄ την άλλη πλευρά γίνεται και ένα «πλησίασμα» προς τον κ. Ανδριανόπουλο. Έτσι, όλα είναι πολύ ρευστά. Ως εκ τούτου δεν μπορείς να έχεις ξεκάθαρη εικόνα τόσο νωρίς εάν δεν ξεκαθαριστούν οι προθέσεις.

Δημοσιογράφος: Τώρα διαβάζω ένα μήνυμα ακροατή μας, ο οποίος μας λέει πως σύμφωνα με τον κ. Τραγάκη, ο κ. Καρατζαφέρης έχει στριμωχθεί και «κατρακυλάνε» τα ποσοστά του.

Γ. Καρατζαφέρης: Ο καθένας όπως το βλέπει. Πρέπει να πω ότι σε μας έρχονται πολύ καλά στελέχη, αλλά δεν το διατυμπανίζουμε. Ήδη, ο νέος Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ήταν ο ιδρυτής της ΕΚΟ και της ΔΑΚΕ της Βουλής. Εξαίρετο στέλεχος πρώτης γραμμής από την εποχή Αβέρωφ. Έχουν έρθει επίσης ο οικονομολόγος, ο κ. Σωτηρόπουλος, αντιπρόεδρος μεγάλου οργανισμού από τη Ν.Δ., και στελέχη πάρα πολύ γερά. Και πάρα πολλοί πολιτευτές. Εμείς κερδίζουμε αυτή τη στιγμή στη ζυγαριά. Εκείνοι έχουν ένα άγχος γιατί είχανε ποντάρει και γιατί είχανε σύμμαχο ένα μεγάλο κομμάτι του Τύπου, ότι θα μπορέσουν να δημιουργήσουν «διαρροές» που τελικά δεν τις δημιούργησαν. Αντιλαμβάνομαι το άγχος τους και ιδιαίτερα μετά την εμφάνιση στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, αφού ο καθένας νομίζω είχε μια ζυγαριά και μπορεί να αντιλαμβάνεται ποιος κέρδισε τις εντυπώσεις.

Αυτά είναι άγχη ανθρώπινα. Τα καταλαβαίνω, τα κατανοώ. Όμως, εμείς είμαστε μια συμπαγής ομάδα, δεκαπέντε Βουλευτών, όλοι λένε ότι είμαστε η πιο δυναμική ομάδα και η πιο αποτελεσματική και το σίγουρο είναι πως εάν πρόκειται ν΄ αλλάξει ο αριθμός των Βουλευτών της Κ.Ο. θα είναι προς τα πάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: