Σάββατο, 30 Ιουλίου 2011

Ο Παπαδόπουλος είχε «προειδοποιήσει»... Μετά την αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης από τις φυλακές Kερκύρας το 1992, είχε πει ότι τα Σκόπια ήταν μια καλή κρυψώναΣε μια δήλωση που είχε κάνει πριν από εννέα χρόνια ο, 63χρονος σήμερα, αρχηγός της διαβόητης «εταιρείας δολοφόνων», Χρήστος Παπαδόπουλος, ενδεχομένως κρύβεται η απάντηση στο ερώτημα «πού βρίσκεται, πού κατέφυγε για να αποφύγει τη σύλληψή του και την επιστροφή στις φυλακές». Μιλώντας σε δημοσιογράφους το 1992, αμέσως μετά την αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης από τις φυλακές Kερκύρας, είχε πει απαντώντας σε ερώτηση για το πού σκόπευε να κρυφτεί: «ενδεχομένως στα Σκόπια.
Εκεί γίνονται ταραχές και είναι πολύ δύσκολο να εντοπισθεί και να συλληφθεί κάποιος». Ο Παπαδόπουλος είχε σχεδιάσει εκείνη την απόδραση μαζί με άλλους δύο κρατούμενους των φυλακών αλλά το σχέδιό τους αποκάλυψε στη Διεύθυνση των φυλακών Kερκύρας κάποιος βαρυποινίτης.
Από προχθές το μεσημέρι, οπότε και οι αρχές των φυλακών ενημέρωσαν ότι ο Παπαδόπουλος δεν επέστρεψε ως όφειλε, καθώς την Τρίτη είχε λήξει η πενθήμερη άδεια που του είχε χορηγηθεί για τον εορτασμό του Πάσχα, κινητοποιήθηκε άμεσα μεγάλη δύναμη της Αστυνομίας και ετέθησαν σε επιφυλακή όλες οι ομάδες της ΕΛ.ΑΣ, που βρίσκονται στις εξόδους τις χώρας. Εκτιμάται ωστόσο ότι είναι ήδη αργά.
Ο Παπαδόπουλος είχε δηλώσει ότι επρόκειτο να περάσει το Πάσχα στο σπίτι του στα Πατήσια.
Οι αστυνομικοί όμως που πήγαν εκεί και μίλησαν με γείτονες, διαπίστωσαν ότι ποτέ δεν εμφανίσθηκε. Ετσι, όπως πιστεύουν οι αρμόδιοι, ο καταδικασθείς οκτάκις σε ισόβια κακοποιός για ισάριθμες δολοφονίες, έχει ήδη διαφύγει σε γειτονική χώρα, πιθανότατα στην Αλβανία.
Ο Παπαδόπουλος, όπως όλα δείχνουν, σχεδίασε με πολύ προσοχή την απόδρασή του.
Πήρε για πρώτη φορά άδεια τον περασμένο Ιανουάριο και μετά τη λήξη της επέστρεψε κανονικά στις φυλακές. Στις αρχές Απριλίου ζήτησε εκ νέου άδεια για τις ημέρες του Πάσχα. Ενδεχομένως η συνέπειά του να επιστρέψει έγκαιρα μετά την πρώτη άδεια διευκόλυνε την απόφαση για να του επιτραπεί να περάσει ξανά πέντε ημέρες έξω από τη φυλακή. Αυτή τη φορά όμως δεν επέδειξε την ίδια συνέπεια.
Χρονική συγκυρία
Ενδιαφέρουσα πάντως είναι η χρονική συγκυρία της απόδρασης.
Εγινε ακριβώς 14 χρόνια μετά την αρχή για την αποκάλυψη της δράσης της «εταιρείας δολοφόνων». Ηταν Μεγάλη Τετάρτη, 15 Απριλίου του 1987 όταν άρχισαν να έρχονται στο φως οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τις δολοφονίες ηλικιωμένων ανθρώπων και τις πλαστογραφήσεις των διαθηκών τους, προκειμένου τα μέλη της συμμορίας να ιδιοποιηθούν τις περιουσίες τους. Δώρα Αντωνίου
Δεν αλλάζει το σύστημα χορήγησης αδειών
Η απόδραση του ισοβίτη Χρήστου Παπαδόπουλου δεν μπορεί να θέτει εν αμφιβόλω τον ευεργετικό θεσμό της χορήγησης αδειών στους κρατούμενους σχολίαζαν κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης. Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό των αποδράσεων μετά τη χορήγηση αδείας από τις φυλακές είναι αρκετά χαμηλό, ορισμένοι κρατούμενοι και μάλιστα βαρυποινίτες για φόνο, ληστεία, βιασμό ανηλίκων και εμπόριο ναρκωτικών, εκμεταλλεύτηκαν το μέτρο και προτίμησαν την ελευθερία από την επιστροφή.
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις: Ο ισοβίτης Βαγγέλης Ρωχάμης, τα αδέλφια Kώστας και Παναγιώτης Βλαστός, που είχαν καταδικαστεί σε 15 χρόνια κάθειρξη ο καθένας για δύο δολοφονίες, ο Παναγιώτης Kόκκαλος, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 25ετή κάθειρξη για βιασμούς ανήλικων κοριτσιών, του χορηγήθηκε άδεια το 1994, δεν επέστρεψε και μέχρι να συλληφθεί και πάλι... βίασε άλλο ένα ανήλικο κορίτσι.
Εντονες αντιδράσεις είχε προκαλέσει πριν από 7 χρόνια και η χορήγηση αδείας στον Τούρκο μεγαλέμπορο ναρκωτικών Αντέμ Χουσεΐνογλου, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 13 χρόνια κάθειρξη και τα ίχνη του χάθηκαν όταν δεν επέστρεψε από την άδεια το Μάιο του 1994 στις φυλακές Αγίου Στεφάνου Πατρών, όπου εκρατείτο.
Kορυφαίοι παράγοντες του υπουργείου τόνιζαν ότι το ποσοστό απόδρασης κρατουμένων κατά τη διάρκεια άδειας εξόδου από τις φυλακές είναι πολύ μικρό αφού τη δεκαετία 1990-2000 σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία κυμαίνεται από 1,1% έως 2,5% το ανώτερο.
Υπό το πνεύμα αυτό ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιχάλης Σταθόπουλος δεν φαίνεται να μελετά το ενδεχόμενο αλλαγής του συστήματος χορήγησης αδειών, ενώ σε κάθε περίπτωση ερευνά τις τυχόν ποινικές ή πειθαρχικές ευθύνες των αρμοδίων εφόσον διαπιστωθεί ότι χορηγήθηκε άδεια εξόδου από τις φυλακές χωρίς ο κρατούμενος να έχει τις νόμιμες προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με τον Σωφρονιστικό Kώδικα οι τακτικές άδειες χορηγούνται εφόσον ο κατάδικος έχει εκτίσει το 1/5 της ποινής του, χωρίς ευεργετικό υπολογισμό ημερών ποινής λόγω εργασίας και η κράτησή του έχει διαρκέσει τουλάχιστον τρεις μήνες. Σε περίπτωση έκτισης ποινής ισόβιας κάθειρξης, η κράτηση πρέπει να έχει διαρκέσει τουλάχιστον οκτώ έτη. Για τη χορήγηση άδειας θα πρέπει να συντρέχουν και άλλες προϋποθέσεις όπως: Να μην εκκρεμεί κατά του καταδίκου ποινική διαδικασία για κακούργημα, δεν υπάρχει κίνδυνος διάπραξης αδικημάτων κατά τη διάρκεια της άδειας, δεν υπάρχει κίνδυνος φυγής του κρατούμενου ή κακής χρήσης της αδείας του. Αθηνά Kαραλή

Δεν υπάρχουν σχόλια: